bnr nou

Banca Naţională a României (BNR) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) au semnat, marţi, un nou acord de parteneriat pentru următorii 4 ani în sfera educaţiei financiare. Elevii deja studiază în prezent la cursul opţional de educaţie financiară de pe un ghid realizat de BNR. Documentul semnat marţi de către Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, Remus Pricopie, MEN şi Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică ”se referă la întreaga paletă a activităţilor şi proiectelor educaţionale organizate în parteneriat de către BNR şi MEN, la scară naţională”, se arată într-un comunicat BNR. În cadrul aceluiaşi eveniment, ”BNR a lansat un nou produs educaţional – un DVD destinat elevilor din ciclul primar şi gimnazial, care cuprinde scurtmetraje despre istoria banilor, viaţa bancnotelor şi elementele de siguranţă ale acestora, precum şi un tur virtual al BNR, videoclipurile fiind avizate de către specialiştii MEN”, mai spun reprezentanţii BNR. “Este pentru prima dată când a fost realizat un astfel de produs destinat elevilor”, au recunoscut reprezentanţii MEN.

Necesitatea educaţiei financiare

România se află sub media mondială la capitolul educaţie financiară şi este greu să faci politică monetară dacă nu îi înveţi pe cei mici despre valoarea şi funcţiile banului, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la semnarea protocolului, potrivit Mediafax. Protocolul are chiar rolul de a dezvolta educaţia financiară în rândul elevilor, în continuarea unor proiecte ce au avut deja ca beneficiari, în 18 judeţe ale ţării, peste 2.700 de elevi şi 500 de profesori, care s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Administraţie al BNR şi lectori ai aceleiaşi instituţii, potrivit lui Isărescu.

“Protocolul consolidează un parteneriat început acum trei ani şi mai bine. În plus, creează premisele dezvoltării unor proiecte în domeniul educaţiei financiare. Scopul îl reprezintă cooperarea dintre instituţiile noastre în vederea însuşirii, dezvoltării unor elemente ale educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar şi prin intermediul unor proiecte finanţate şi iniţiate de BNR. Beneficiarii principali ai acestor proiecte sunteţi voi, dragi elevi. Beneficiarii apar prin intermediul disciplinei opţionale educaţia financiară şi al proiectului Să vorbim despre bani şi bănci, dar şi al vizitelor la sediul central sau sediile reţelei teritoriale al BNR şi la Monetăria Statului, în cadrul programului Şcoala Altfel”, a declarat guvernatorul BNR, la ceremomia de semnare a protocolului, la care au participat şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.

Publicul trebuie educat

Cu acelaşi prilej, Isărescu a subliniat importanţa educaţiei financiare în rândul populaţiei, în condiţiile în care “a face politică monetară cu un public needucat este dificil”. “Veţi auzi că într-un clasament al Băncii Mondiale care pleacă de la 0 până la 100, după 20 de ani de eforturi ale instituţiei noastre, România este pe 31, încă sub medie. Ceea ce ne dă de gândit şi se reflectă în calitatea dialogului cu instituţiile financiare şi în capacitatea acestei instituţii de a proomova o politică monetară corectă. O spune experienţa ţărilor cu economie de piaţă neîntreruptă. Politica monetară se propagă mult mai uşor dacă publicul este educat”, a explicat guvernatorul BNR. (Z.C.H.)