0:00

Blănuri de vreme caldă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la 20 de grade, căciulile de astrahan sunt cu 20% mai ieftine

Proverbul “omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie” ar putea să se aplice cu succes şi nemţenilor care-şi cumpără accesorii de iarnă… în tricou. La peste 20 de grade celsius, într-un soare cald, căciulile de astrahan şi cele de nurcă îşi aşteaptă la preţuri mici cumpărătorii în Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ: “Anul acesta e atât de cald la sfârşit de octombrie încât suntem nevoiţi să reducem din preţ dacă vrem să vindem ceva. Uitaţi-vă la termometru. E ora prânzului şi sunt deja 19 grade Celsius afară. Nu putem să-i mai vindem omului căciuli de blană ca şi cum ar dârdâi de frig. Ne adaptăm”, ne-a spus Cristi, unul dintre producătorii care vând în Piaţa Centrală. Aşa au ajuns acum căciulile de blană să se vândă cu 20% mai ieftin. Ce-I drept, preţurile blănurilor au fost dintotdeauna acceptabile doar pentru cei cu dare de mână: pornesc de la 100 de lei căciulile din miel, nutrie şi marmotă, urcă la 150 de lei cele de focă şi nurcă şi ajung până la 270 de lei în cazul celor de vulpe.

Căciulile de astrahan, cele mai căutate

Tot bărbaţi par cei mai preocupaţi să-şi protejeze capul în sezonul rece. Dovadă e mărturia comercianţilor de căciuli de blană care spun că astrahanul are cea mai mare priză la domni. O modă veche, dar clasică pentru care pasionaţii trebuie să plătească în jur de 80 de lei bucata, cu tot cu reducerea “de căldură”. Cu toate acestea, comercianţii recunosc că vânzarea e departe de-a ajunge la ce-a fost odată. “Pe vremea comunismului, aveam impresia că nu putem să producem pe câtă cerere era. Noi venim de la Târgu-Neamţ şi am preluat afacerea din tată în fiu. Munceam toţi din familie şi veneam la târguri. Era o bucurie să vezi cât de căutate sunt căciulile de blană. Atunci, oamenii nu se uitau la bani ca acum. Îşi cumpărau şi gata. Nu cred că o să mai prindem asemenea vremuri, îşi aminteşte Cristian.

Vânzător: “Căciulile de blană au 7-8 ani de viaţă”

Pentru fiecare căciulă de blană cumpărată veţi primi, ca pentru oricare alt produs, un bon fiscal. Bonul este şi garanţia în baza căruia veţi putea înapoia produsul în decursul unui an, ne asigură vânzătorii. Tot la ei pot ajunge şi cei care vor să cureţe căciulile. Costă 10 lei de bucată.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentPietreni în luptă cu Apa Serv
Articolul următor“Unui restaurator îi trebuiesc dacă nu patru mâini, măcar trei”