apaserv

Redacția ”Ceahlăul” şi „Mesagerul” a fost vizitată de un grup de cetățeni din Piatra Neamț, în numele cărora a vorbit domnul Mirel Andrișoaei. Toți cei despre care vorbim au ghinionul să locuiască în Piatra Neamț, în apropierea stației de epurare aflată în administrarea Apa Serv Neamț. Ei sunt deranjați de zgomotele produse de mașinile și utilajele care lucrează în interiorul stației de epurare. De mai mult timp fac reclamații peste reclamații la toate instituțiile posibile. De fiecare dată, după ce se înregistrează o reclamație, o săptămână sau două zgomotul devine acceptabil, după care reîncepe, parcă mai puternic. El este deranjant în fiecare zi, dar parcă mai mult crește disconfortul sâmbăta și duminica. Cetățenii acuză indiferența instituțiilor abilitate prin lege să îi sprijine și vorbesc chiar despre complicitatea acestora. Noi o să încercăm să prezentăm lucrurile așa cum reies ele din memoriile cetățenilor și răspunsul celor sesizați, inclusiv Apa Serv.

”Vă rog să luați în serios cele sesizate”

Direcția de Sănătate Publică  Neamț este sesizată în 22.05.2013 cu privire la ”un zumzet ce încetul cu încetul a devenit insuportabil pentru orice psihic al oricărui om normal. Acest zgomot se aude 24 din 24 de ore, dar mai ales seara (…) când deranjează foarte tare. După niște verificări făcute de mine, am descoperit că acest zgomot provine de la stația de epurare a apelor uzate Neamț. Vă rog să luați în serios cele sesizate de mine și să verificați ce am declarat instantaneu, că am înțeles de la cineva că ei când aud de controale opresc acele pompe care produc acel zumzet de zici că stai într-un stup de albine.” Semnează Mirel Andrișoaei.

Ca să fie sigur că va face cineva vreun demers pentru reglementarea situației, se adresează după trei zile Gărzii de Mediu. Aici este un pic mai clar și adaugă în reclamație și mirosul îngrozitor. De asemenea, el cere ca măsurătorile pentru stabilirea nivelului de zgomot admis să fie făcute când funcționează pompele, nu când sunt oprite! Semn că așa s-au petrecut lucrurile în trecut.

Peste alte trei zile, același cetățean reclamă problema la Apa Serv, cu speranța că lucrurile vor intra în normal. Sau cât mai aproape de el.

Cinismul de la Garda de Mediu

Instituție serioasă, cu un șef pe măsură, provenit din pepiniera politică de la Târgu Neamț, Garda de Mediu Neamț se dovedește a fi foarte atentă cu hârtiile oamenilor. A dovedit că a înregistrat toate reclamațiile oamenilor (cinci în total), că știe cam ce trebuie să facă, dar că… asta e situația, totul este la mila Apa Serv: ”…vă informăm că au fost realizate măsurile dispuse pentru diminuarea nivelului de zgomot și reducerea disconfortului”. Cam care ar fi măsurile: ar fi fost cumpărate două suflante noi, mai puțin zgomotoase, un paravan pentru diminuarea zgomotului și măsurători , care arătau că ”nivelul de zgomot s-a încadrat în limite admise”, dar se va continua pe aceeași linie, cu izolarea unei conducte de transport aer. Cinismul celui care semnează merge și mai departe, unde adaugă o frază demnă de un banc cu Bulă: ”Ținând cont de cele menționate, avem certitudinea soluționării favorabile a petiției dumneavoastră și vă rugăm să informați și pe ceilalți semnatari ai sesizării asupra măsurii stabilite”.  Urmează mulțumiri pentru sprijinul dovedit de reclamant pentru… protejarea mediului!

Toate măsurile luate până acum nu au redus cu nimic zgomotul, susține liderul de opinie al celor din zonă. Toți sunt disperați, deoarece, de fiecare dată când reclamă ceva, undeva, imediat cei de la Apa Serv se opresc din activitate până se fac măsurători cu rezultate convenabile. După care reîncepe infernul. Sprijin nu s-a găsit nici la Consiliul Județean, acționarul majoritar al celor de la Apa Serv. (V. BĂLĂNESCU)