0:00

Bisericile din Târgu-Neamţ nu au primit câţi bani au cerut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În şedința extraordinară a Consiliului Local Târgu-Neamț, de luni, 14 aprilie, a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la repartizarea sumelor de la bugetul local către unitățile de cult pentru 2014.

În urma examinării cererilor depuse de către unitățile de cult, s-a constatat că toate solicitările acestora îndeplinesc condițiile, conform Regulamentului privind stabilirea unor forme de sprijin financiar de la bugetul local aprobat prin Nr. 24 din 27.02.2014. Deoarece suma alocată din bugetul local pe 2014 pentru finanțarea bisericilor, respectiv 100.000 de lei este mult mai mică decât suma solicitată de către cele 12 unități de cult, respectiv 445.995 lei, comisia de evaluare a hotărât ca finanțările să fie acordate în funcție de mai multe criterii: sume primite de la bugetul local în anii precedenți, numărul de enoriași, prioritățile de investiții pentru 2014 și datoriile unităților de cult.

Data limită a depunerilor de oferte a fost 28 martie. Valoarea totală a solicitărilor se ridică la suma de 450.000 de lei, prea mult față de suma de 100.000 de lei destinată bisericilor. Chiar dacă primăria a anunțat toate bisericile pentru a-și depune ofertele, trei dintre ele nu au dorit bani de la bugetul local. Este vorba de biserica din Humuleștii Noi, Capela Spitalului Sf. Dimitrie și Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde paroh este părintele Mihoc.

Iată cum au fost împărțiți cei 100.000 de lei pentru cele 12 biserici: Biserica Creștină după Evanghelie a primit 500 de lei pentru achiziționarea și montarea tâmplăriei PVC; Parohia „Sf. Voievozi” suma de 10.000 lei pentru montare pavele în curtea interioară; Parohia „Sf. Trei Ierarhi” a primit 10.000 lei pentru construcție biserică; Parohia „Sf. Ilie” a primit 15.000 lei pentru împrejmuire la limitele de proprietate; Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a primit 500 lei pentru reabilitare termică a lăcașului de cult; Parohia „Sf. Haralambie” a primit cei mai mulți bani, respectiv 20.000 de lei pentru schimbarea acoperișului; Parohia „Sf. Gheorghe” din Blebea a primit 5.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor în vederea sfințirii din 21 septembrie 2014; Parohia Romano-Catolică „Sfinții Petru și Paul” a primit 3.000 de lei pentru lucrări de restaurare; Parohia „Sf. Spiridon” a primit 5.000 lei pentru amenajarea de alei în cimitir; Parohia Humulești a primit 10.000 lei pentru finalizarea lucrărilor de consolidare, extindere și reabilitare a aspectului exterior și interior; Parohia „Sf. Nicolae” a primit 13.000 lei pentru construcția unei case de prăznuire; iar Parohia „Sf. Gheorghe” a primit 8.000 lei pentru împrejmuirea gardului bisericii.

La aprobarea acestui proiect de hotărâre câțiva consilieri locali nu au fost de acord cu repartizarea sumelor, cum ar fi Ion Burlacu, PDL, care ar fi dorit ca și Biserica „Adormirea Maicii Domnului” să primească bani, chiar dacă aceasta nu a solicitat nimic de la bugetul local. Și consilierul PNL, Daniel Cozma și-ar fi dorit ca biserica din cartierul în care locuiește, respectiv Humulești, să primească mai mulți bani.

„Nu mi se pare normal. Ori dăm la biserici bani în mod egal, ori deloc. Adică dăm la Biserica Sf. Nicolae 130.000 de lei pentru un prăznicar, iar la Biserica Humulești dăm doar 10.000 de lei. La biserica din Humulești chiar era nevoie de mai mulți bani mai ales că acolo trebuie să se finalizeze pictura interioară și exterioară. Biserica din Humulești avea nevoie de măcar 20.000 de lei”, a spus revoltat Daniel Cozma. (C.T. STURZU)

Articolul precedentArestaţii din subsolul IPJ Neamţ nu ţin post
Articolul următorInterviu cu scriitorul Gheorghe Moroşanu, un magistrat trimis la pensie