bise balta 02

În centrul comunei Bălțătești, în curtea staționarului bisericesc, un fel de minihotel din apropierea stațiunii, a apărut foarte rapid o bisericuță din lemn, construită în stil maramureșean. Biserica, ridicată cu binecuvântarea PS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost ridicată în mai puțin de trei săptămâni. Meșterii sunt din Baia Mare și nu sunt la prima ispravă în Neamț, ei ridicând și biserica aflată în prejma stadionului Moldova, construită cu binecuvântarea și sprijinul PS Episcop vicar Ioachim Băcăuanul.

Claudiu Talpoş, şeful echipei, foarte tânăr, coordona ultimele lucrări înainte de a finaliza activitatea: „Echipa noastră este formată din Bogdan Tarța, Florin Farcaș (din Baia Mare), Ioan Prună, Ioan Bancoș (Iadera) și Vasile Bohotici din Desești – toți din Maramureș. Întreaga lucrare pe care o vedeți aici ne aparține. Firma la care lucrăm are sediul în Baia Mare, iar de acolo am venit cu materiale și toate celelalte câte ne-au trebuit. În Moldova am mai făcut astfel de lăcașe de închinăciune, în stilul nostru, la Focșani, Moinești, Roman și Vaslui. Ridicarea unui asemenea lăcaș durează cam trei săptămâni, iar catapeteasma și tot ce ține de iconografie nu ne aparține. Noi facem bisericuța, acoperită cu șindrilă, montăm dușumeaua și tâmplăria – în cazul de față, din lemn stratificat. Am făcut multe biserici în țară și sperăm să facem la fel de multe și în Maramureș. Alături de obiectivele din Moldova, am mai construit și în Oltenia, dar și în Cernăuți.

Cea mai înaltă biserică este cea de la Mizil (Prahova) și are o înălțime de 60 de metri, iar cea de la Cernăuți are puțin peste 50 de metri. Biserica de la Bălțătești are numai 20 de metri, la fel ca și cea de la Roman”.

În ziua vizitei noastre, constructorii au montat și cele două clopote în turla bisericii. Din câte am fost informați, catapeteasma va fi construită de meșteri din județul Neamț. (I.A.)

bise balta 01