Prezenţa urşilor în comuna Borca din judeţul Neamţ a devenit o obişnuinţă, an de an aceştia devenind tot mai numeroşi. Atacurile încep, de regulă, în iulie-august şi se termină undeva în iarnă, noiembrie-decembrie, potrivit Florentinei Cârjă, asistentul veterinar care ţine evidenţa pagubelor înregistrate cu ocazia atacurilor care este şi consilier local în Borca.
Cea mai recentă semnalare a prezenţei unui urs a fost duminică, 13 august, în jurul orei 23:00, ISU transmiţând mesaj RO-Alert localnicilor. Ursul a intrat în curtea unui gospodar din satul Borca, situată lângă pârâul Borca şi pădure, de unde a plecat cu un porc.
Anul acesta în pădurea din apropierea satului Borca s-a aciuat o ursoaică cu doi pui pentru care principala sursă de hrană au devenit animalele din gospodăriile oamenilor, este concluzia Florentinei Cârjă, în baza informaţiilor primite. Primul atac mai important a avut loc la începutul lunii iulie, la Stâna Slopăţu de lângă pârâul Borca, deţinută de doi localnici, tată şi fiu. La un prim atac ursoaica a luat două oi, revenind după o săptămână pentru a ucide o altă oaie.
Acum două săptămâni, tot într-o duminică, ursoaica a atac de două ori în aceeaşi zi şi aceeaşi gospodărie, plecând de fiecare dată cu câte un viţel de 170, respectiv 200 de kg, de unde concluzia că este vorba despre un exemplar de urs masiv şi puternic.
Joia trecută, 10 august, tot în satul Borca sătenii au dat alarma după ce au văzut doi urşi, posibil puii ursoaicei, care au ieşit din pădure şi s-au apropiat de gospodării, fără a face însă nicio pagubă de această dată.
Atacurile periodice sunt şi un semnal că ursoaica şi-a delimitat deja teritoriul care pare să cuprindă şi gospodăriile oamenilor de la marginea pădurii şi îşi hrăneşte puii cu animalele din curţile sătenilor.
Primarul Petrică Ruscanu spune că anul acesta apariţiile urşilor sunt abia la început, de aceea poate par mai puţine decât în anii din urmă.
Angela Croitoru
Foto ilustrativă: arhivă