Avantaj pentru şoferi: schimbări în legislația privind circulația pe drumurile publice, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn şedinţa de guvern de joi, 10 august, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29 care aduce o serie de modificări legislației privind circulația pe drumurile publice. Vizați sunt, în principal, șoferii români care au obținut permis de conducere peste hotare.

Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obţinerea documentului românesc fără a mai fi obligaţi să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi, cum prevedea legislaţia până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităţilor din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea că a fost obţinut un nou permis de conducere în România”, menționează comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Una dintre cele mai importante schimbări este introducerea posibilităţii restituirii permisului de conducere – reţinut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe psihoactive – dacă rezultatul analizei probei de sânge, realizată în instituţiile medico-legale autorizate, este negativ. Restituirea se putea face până acum doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale, precizează Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a MAI, într-un comunicat de presă.

O altă noutate este posibilitatea ca persoanele care nu au reşedinţă sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă ţară. Acest lucru era permis doar cetăţenilor care aveau reşedinţa sau domiciliul în România până la apariţia noii ordonanţe.

Modificările au intrat în vigoare duminică, 13 august.

Comunicatul MAI integral mai jos.

Avantaj pentru şoferi: schimbări în legislația privind circulația pe drumurile publice, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Angela Croitoru

Articolul precedentAsociația Drumurile Bistriței anunță deschiderea apelului de selecție pentru măsura M1/6B – Dezvoltarea durabilă a teritoriului
Articolul următorBilanţul unei ursoaice la Borca: a răpit trei oi, doi viţei şi un porc într-o singură lună
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.