0:00

Bilanțul controalelor de la SJU Neamț:, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Incidente sancționate cu „amenzi personale”

Echipa de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bacău, care s-a aflat în control, pe parcursul acestei săptămâni, la Spitalul Județean Neamț, a constatat unele nereguli, și a și aplicat sancțiuni. Totuși, cele trei incidente constatate s-au soldat cu amenzi… personale. Ce înseamnă asta, a explicat chiar managerul SJU Neamț, dr. Ioan Lazăr, care a ținut să precizeze că acțiunea de control a unității spitalicești pe care o conduce a fost cât se poate de „pe bune”.

„Dacă nu am fi început să facem lucrări de modernizare, igienizare și reabilitare a unor secții încă de acum trei luni, vă spun sincer că spitalul risca să fie închis. Per total, echipa de control nu a avut ce să rețină în seama spitalului, ca neconformități și deficiențe. Au fost, totuși, trei incidente, care s-au soldat cu amenzi personale. Prima dintre ele, în valoare de 1.000 de lei, a fost aplicată bucătăresei șefe, care, în ziua controlului, nu a păstrat probe de alimente, așa cum ar fi trebuit. Cea de-a doua amendă, în valoare de 500 de lei, a fost aplicată asistentului șef de la Contagioase, pentru că s-au constat niște nereguli legate de condițiile de păstrare a hainelor pacienților. Tot la Contagioase au fost descoperite niște probleme cu spălătoria, care prezintă unele deficiențe din construcție, pe care sperăm să le rezolvăm în următoarea lună. La laborator s-au descoperit niște deficiențe legate de păstrarea serului în frigidere. Practic, acolo există un frigider nou, care a fost pus în funcțiune fără a-i fi reglată temperatura. El trebuia să lucreze la 2 grade Celsius, dar temperatura constatată de inspectorii DSP Bacău a fost de 0 grade Celsius”, a precizat managerul SJU Neamț.

Alte nereguli, care nu au fost sancționate cu amendă, au vizat secția de Pediatrie, unde erau 16 paturi în plus față de 90, câte ar fi trebuit să fie. „Deși termenul pentru remedierea deficiențelor este de șapte zile, problema a fost rezolvată chiar din cea de-a doua zi, și la această secție, și la Contagioase. Mi-aș dori ca în următoarele trei luni să iau o mașină de spălat pentru acest compartiment, cu barieră ecologică, așa cum se impune. Chiar joi a fost trimisă către DSP toată documentația necesară în vederea asigurării fondurilor necesare reparațiilor din această secție. Așteptăm să vedem ce oferte vom primi, dar sper ca în termen de o lună vor fi terminate toate lucrările ce se impun, fiind vorba de o clădire veche de câteva decenii”, punctează dr. Lazăr.

Și că tot am ajuns la acest capitol, managerul celei mai mari unități spitalicești din județ a precizat că, începând de luni, va fi pusă în funcțiune și spălătoria spitalului, care a fost modernizată cu ajutorul sponsorizării primite de la firma Kober. „Noi doar asigurăm punerea în funcțiune a spălătoriei. Inaugurarea sa depinde, însă, de voința domnului Kober, care ne-a dăruit și câteva sute de lenjerii de pat nou-nouțe. Detergenții și celelalte produse de curățenie ne vor fi asigurate de o societate de la Iași”, a mai spus doctorul Ioan Lazăr.

Alex SÎRBU

Articolul precedentPMP Neamț atac la Dragnea și la PSD
Articolul următorFilosoful Tudor Ghideanu, la 76 de ani