0:00

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Harnicii” din Parlament – Leonard Cadăr

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, urmând să continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

 Leonard Cadăr este parlamentar în colegiul 2 din Neamţ, pe baza redistribuirii făcute pe 9 decembrie 2012, validat zece zile mai târziu. Dacă despre colegul său Liviu Bumbu se poate spune că a muncit ceva la cele 23 de inițiative legislative (oricum a înregistrat cele mai multe dintre senatorii de Neamț), în dreptul senatorului Cadăr regăsim fix 3 inițiative legislative, 4 declarații politice, o întrebare, o interpelare, nicio interpelare la primul ministru și, atenție, 38 de cuvântări în plen. Este un număr onorant, care-i asigură primul loc în topul celor mai cuvântători parlamentari de Neamț. Nici senatorul Chelaru, care, vorba ceea, e ditamai chestorul la Camera Superioară, nu l-a depășit în numărul de discursuri de la tribună. Studiind stenogramele de plen, constatăm că temele abordate de dl. Cadăr acoperă o arie răspândită de tematici, unele de interes public, altele de interes politic. Și mai constatăm că, odată ajuns la microfon, Leonard Cadăr e greu de oprit și, de cele mai multe ori, cei care conduc ședința trebuie să-i atragă atenția că i s-a scurs timpul (uneori, și suplimentul de timp).

 * Muncă în folosul…

 Cele 3 inițiative legislative cu care este înregistrat Cadăr în scriptele și istoria Senatului nu sunt ale lui. Contribuția sa se rezumă doar la semnătură, necesară, desigur, pentru depunerea unei propuneri legislative. Prima pe care a bifat-o este una în numele colectiv al senatorilor PDL, partid pe care dl. Cadăr l-a onorat cu prezența sa, dar din care a plecat prin primăvară. Cu titlu de lege organică, 21 de pedeliști plus Cadăr au depus o propunere privind ”stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist (6 martie 1945 – 22 decembrie 1989)”, care e înscris pe ordinea de zi și, dacă nu intră la vot în următoarea sesiune, va fi adoptată tacit în 45 de zile numărate de pe 13.05.2013. A doua lege pe care o susține senatorul de Neamț prin iscălitură are în vedere modificarea uni articol din legea ”privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate”. Aici, deja Leonard Cadăr și-a extins orizontul politic și semnează alături de toate culorile politice reprezentate în Parlament, inclusiv colegi din Neamț. E în lucru la comisii, va fi dezbătută după vacanță. În fine, dar nu în cele din urmă, a treia susținere a lui Cadăr a mers spre propunerea îmbrățișată cu avânt de TOȚI parlamentarii de Neamț, respectiv cea privind completarea art. 36 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, cele solicitate în baza legilor funciare. Asta pornind de la problemele reale ale nemțenilor, mai ales a celor de pe Valea Muntelui.

 * ”Vă mulțumesc” și ”Vă rog să încheiați”

 Declarații politice n-a făcut decât 4, ritmul fiind cam una la lună, hai la două luni cel mult. Tematica e tot diversă, de la”Guverne care împart cu ocaua mică” până la ”100 de zile în Parlament sub USL, 100 de taxe şi impozite noi”, de la ”A fi sau a nu fi… în Schengen” până la ”Nu ignoraţi înţelepciunea populară: «Graba strică treaba!»” (apropo de regionalizarea care se face fără să se țină cont de ”frații noștri de peste Prut”).

De întrebat, nu l-a întrebat decât pe vicepremierul Dragnea, dacă, în regionalizarea gândită de USL, a inițiat cineva negocieri cu Republica Moldova sau a conturat o strategie post-aderare a Republicii Moldova la UE.

De interpelat, l-a interpelat numai pe Radu Stroe, de la Interne, cu privire la ”comportamentul discriminatoriu” al agenților de circulație din Capitală” (”de ce îi sancționează doar pe șoferii din regiunea Moldovei când îi prind prin București?”).

 După prima sesiune parlamentară, Leonard Cadăr nu înregistrează nicio realizare, dar măcar e perseverent, ceea ce, vorba unui distins profesor, merită 5.

 ”Mulţumesc, domnule preşedinte.

Am să fiu scurt. Cu siguranţă, sunt de acord cu tot ce s-a discutat în plenul Senatului, însă aş ura succes grupului de iniţiativă pentru temele pe care şi le-au propus, dar vreau să ridic una. După părerea mea, ar trebui să nu fim atât de riguroşi şi de duri, pentru că noi românii nu avem altă şansă să atragem investitorii decât creându-ne câteva facilităţi sau un mic paradis fiscal. Mulţumesc.” (stenograma ședinței Senatului din 4 iunie 2013).

 Dana OSTAHIE

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bilanț de sesiune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentAdrian Alui Gheorghe, provocat la concurs
Articolul următorCulmea protecției sociale: Comitet pentru sprijinirea unei Direcții

1 COMENTARIU

  1. revin cu intrebarea;CAT NE COSTA SENATORUL CADAR pentru perioada supusa analizei.nu ma intereseaza logoreea lui cadar si nici faptul ca a ajuns intamplator pe lista si a obtinut pe o lege proasta si handicapata acest post.omul se multumi-se cu acumularea (hotia)de la drupo.nu are nici minte nici forta de senator.asa ca bolmojelile lui nu ma intereseaza.nu ma simt reprezentat de acest individ.daca nu ma credeti datii cv-ul.revin monser costurile va rog/….!

Comentariile sunt închise.