Constantin Barsan primar Bicazu Ardelean resized 20210312 093101258 1Una dintre cele mai frumoase localităţi din judeţul Neamţ, Bicazu Ardelean, rămâne de la un an la altul cu tot mai multe gospodării, mari, frumoase, dar pustii.

Depopularea evidentă a comunei este cea mai mare durere a primarului Constantin Bîrsan. Nu sunt locuri de muncă, periodic tinerii pleacă în agricultură în Germania, alte familii tinere sunt stabilite de mulți ani în Italia, Spania sau Anglia. Rămân în urmă copiii și bătrânii singuri. Fâneţele sunt necosite, terenurile agricole nu sunt lucrate, iar efectivul de animale a scăzut simţitor în ultimii ani.

Speranţa edilului comunei se leagă de eventualele investiţii private care ar putea să vină în zonă, dacă se vor crea facilităţi pentru atragerea acestora. Altfel, câteva locuri de muncă, undeva în jur de 40, mai sunt la Fabrica de ciment Taşca şi la cele două firme de apă minerală din comună. De la o populaţie de 4034 de persoane în 2011, anul trecut erau 3732 de persoane, din care 1200 au doar domiciliul în localitate, de fapt fiind plecaţi în străinătate cu familia.

Bugetul local va acoperi doar cofinanţările pe proiecte

Lucrările la DJ 127 A Bicazu Ardelean – limita cu județul Harghita, pe tronsonul care străbate comuna, sunt realizate într-un stadiu de

20% la partea de ziduri de sprijin şi poduri, dar s-a lucrat mai mult la terasament pentru lărgirea drumului. Este un proiect important care scurtează cu cel puțin 80 de km traseul între Bicazu Ardelean și Tulgheș. Sunt multe echipe implicate, se lucrează intermitent, în funcție de condițiile meteo, într-un ritm destul de alert. Urmează să fie turnat betonul când temperaturile o vor permite.

IMG 20210312 WA0001 1Școala merge cât se poate de bine, în condiţii de pandemie, 2 microbuze asigură transportul celor 280 de elevi. Clădirea şcolii va intra într-un program de modernizare şi dotări, cu o finanţare europeană de 1,3 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional.

Punctul de informare turistică abia ieșit din monitorizare pe proiectul european, este o clădire frumoasă, ce se încadrează în arhitectura tradițională a zonei. Primarul îi spune Casa Bunicii şi afirmă că îi poate fi găsită oricând o altă utilitate, dacă în viitor nu va mai fi necesar un astfel de punct de informare.

“Avem multe proiecte în derulare la care trebuie acoperită partea de cofinanțare, sperăm să primim bani și să fim ajutați să putem susține aceste lucrări. Nu am primit nici 1 leu din cota de 2% de la Consiliul Judeţean. Este o situație care este cunoscută, o parte din primarii care nu eram pe aceeași linie politică cu cei din conducerea județului, am fost cumva vitregiți“ spune primarul Constantin Bîrsan.

IMG 20210312 WA0000 1Din bugetul local se vor asigura, aşadar, doar sumele pentru cofinanţarea proiectelor aflate în derulare.

Anul acesta primăria a depus un proiect la Compania Naţională pentru Investiţii (CNI) pentru reabilitarea ultimelor drumuri din comună. Alte 2 proiecte din mandatul trecut au fost 100% finalizate. Primul, cu finanțare prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), prin care au fost reabilitate 6 drumuri, printre care și drumul care duce în Parcul Național Ceahlău, iar al doilea, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un proiect de modernizare a 14 drumuri, toate realizate. A rămas de achitat partea de cofinanțare pe proiectul AFIR, o sumă destul de considerabilă, care trebuie să fie acoperită integral din bugetul local.

Alimentarea cu apă este realizată în procent de 65%, unele gospodării au captat apă din izvoare, iar pentru canalizare se lucrează în centrul comunei pe o porţiune de 6 km, de aici urmând să se branșeze gospodăriile care doresc. Pe acelaşi program va fi construită şi o stație de epurare a apei.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘi-a dat foc la casă
Articolul următorCOD GALBEN în vestul judeţelor Bacău, Neamţ şi Suceava
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.