De aproape două decenii, data de 5 octombrie este recunoscută ca Ziua Mondială a Educaţiei sau Ziua Mondială a Profesorilor, astfel încât aceasta poate deveni un prilej pentru oamenii de pretutindeni de a spune MULŢUMESC! unui profesor, unui om care le-a marcat destinul. Această zi, denumită şi “World Teacher’s Day”, a fost celebrată pentru prima oară în 1994, când UNESCO a desemnat prima “Zi Mondială a Educatorilor”, zi dedicată recunoaşterii importanţei muncii dascălilor. Peste 200 de ţări din întreaga lume marchează această dată în diferite moduri.
Cu acest prilej, Biblioteca „Kirileanu” Neamţ, prin Filiala de carte străină, în parteneriat cu trei instituţii de învăţământ din Piatra Neamţ, organizează vineri, 3 octombrie 2014, activităţi ce evidenţiază importanţa şi impactul educaţiei în viaţă. Aşadar, la sediul Filialei de carte străină (bd. Republicii nr. 17), începând cu ora 9, va avea loc dezbaterea cu tema „Cum ne alegem drumul în viaţă: False valori versus adevărate valori” moderată de psihologul şi scriitorul Vasile Baghiu, la care vor participa elevi din clasa a X-a C de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” (profesori coordonatori Monalisa Simion şi Maria Calin) şi elevii din anul 3 de la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat.
Începând cu ora 12, elevii claselor a X-a F şi a XII-a H de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, alături de colegii lor din clasele a XI-a şi a XII-a de la Seminarul Teologic „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, sub coordonarea profesorilor Elena Crăescu şi Marian Casian, îşi vor omagia dascălii printr-un spectacol amplu, cu momente diverse, marcând aspecte din educaţia şi formarea lor profesională şi/sau personală. Astfel, în Holul Principal al bibliotecii vor prezenta o expoziţie de obiecte ornamentale realizate în tehnica quilling, precum şi o expoziţie de desene ce reuneşte lucrări de design vestimentar.
Pledoaria pentru educaţie, prin diferitele sale moduri de asimilare va continua, în Sala Teatrul de Joacă a bibliotecii, cu o prelegere despre istoria învăţământului. De asemenea, educaţia prin teatru va fi ilustrată prin sceneta „Nervi” de Ion Băeşu, iar prezentarea de piese vestimentare realizate din materiale ecologice şi recitalul susţinut de Corul Seminarului Teologic „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” vor întregi tabloul unei zile de sărbătoare a cunoaşterii, prin educaţie. (N. SAVA)