noica
Constantin NOICA

În perioada 30 – 31 iulie, Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamţ găzduieşte, în sala „Veronica Micle”, colocviul pe care filosoful Sorin Lavric, autor a două lucrări fundametale despre filosoful de la Păltiniş („Noica şi Mişcarea Legionară” şi „Ontologia lui Constantin Noica”), îl susţine, împreună cu un număr de 12 studenţi, masteranzi şi doctoranzi în filozofie, la Piatra Neamţ. Întâlnirea a debutat la începutul săptămânii, iar Biblioteca Judeţeană găzduieşte două zile de dezbateri, joi şi vineri, începând cu ora 11.00.

Filosoful Sorin Lavric, una din cele mai importante voci ale culturii româneşti contemporane, are legături vechi cu oraşul Piatra Neamţ şi intenţionează să organizeze aici şi viitoarele ediţii ale colocviului. Tinerii prezenţi au fost selectaţi dintre cei care, de-a lungul timpului, au frecventat cursul opţional despre sistemul de filozofie conturat de filosoful de la Păltiniş, curs pe care Sorin Lavric îl susţine în cadrul Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”: „Ceea ce face Sorin Lavric, profesorul şi filosoful, este reiterarea relaţiei magistru-discipol, atît de importantă în evoluţia culturală de la o generaţie la alta. Ne bucurăm că Biblioteca intră în traseul mai amplu al taberei, care a atins şi piscul Ceahlăului, dar şi profunzimea spirituală a mănăstirilor din zonă. Oricum, prin Sorin Lavric se petrece o întîlnire simbolică între primul filosof român, Vasile Conta, născut la Ghindăoani şi ultimul mare filosof român, Contantin Noica, model de intelectual pentru secolul XX”.

Articolul precedentCăutat pentru 14 furturi în Irlanda, prins la Gherăeştii Noi
Articolul următorFurturi din maşini cu „complicitatea” proprietarilor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.