***** ACTUALIZARE MINUTA INSTANȚEI: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă:

În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 zile, începând de la data de 18.10.2018, până la data de 16.11.2018 inclusiv, a inculpaților:

– PINTELICIUC IONUŢ-GABRIEL, reţinut în Centrul de Reţinere şi Arestări Preventive al I.P.J. Neamţ, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la tâlhărie calificată, prevăzută de art. 32 Cod penal, raportat la art. 233, art. 234 alin. 1, lit. d,f Cod penal, şi omor calificat, prevăzută de art. 189 alin. 1, lit. d, h Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, şi cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal şi art. 113 şi următoarele Cod penal;

– CREANGĂ DRAGOŞ-VASILICĂ, fără antecedente penale, reţinut în Centrul de Reţinere şi Arestări Preventive al I.P.J. Neamţ, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la tâlhărie calificată, prevăzută de art. 32 Cod penal, raportat la art. 233, art. 234 alin. 1, lit. d, f Cod penal, şi omor calificat, prevăzută de art. 189 alin. 1, lit. d, h Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi cu aplicarea art. 77 lit. a, d Cod penal;

– CIOBĂNAŞU PETRU-GHEORGHE, fără antecedente penale, reţinut în Centrul de Reţinere şi Arestări Preventive al I.P.J. Neamţ, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la tâlhărie calificată, prevăzută de art. 32 Cod penal, raportat la art. 233, art. 234 alin.1, lit. d, f Cod penal, şi omor calificat, prevăzută de art. 189 alin. 1, lit. d, h Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi cu aplicarea art. 77 lit. a, d Cod penal.

În temeiul art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, onorariile avocaţilor din oficiu, în sumă totală de 390 lei, se avansează către Baroul Neamţ, din fondurile Ministerului Justiţiei. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 18.10.2018, ora 19.15. 

***** ȘTIRE INIȚIALĂ:

Un dosar în care, inițial, s-au făcut cercetări pentru moarte suspectă s-a dovedit a fi o crimă, comisă prin cruzime, pentru… nimic.

Duminică, 14 octombrie, polițiștii au fost anunțați că un bătrân de 73 de ani, din Secuieni, a fost găsit mort în casă. Pe cadavru nu erau urme foarte vizibile, însă, conform procedurilor, s-a dispus efectuarea necropsiei și, astfel, luni, s-a stabilit că moartea omului a fost violentă și s-a datorat multiplelor leziuni, inclusiv fracturi osoase, suferite prin loviri repetate.

Practic, ancheta a plecat de la zero, pentru că nimeni nu știa ce s-a întâmplat, bătrânul locuind singur și nefiind văzut de nimeni de sâmbătă după-amiază. Ieri, 17 octombrie, judiciariștii au găsit o pistă și i-au identificat pe toți cei trei agresori.

Este vorba despre trei tineri, cu vârste între 18 și 20 de ani, toți din localitate.

Din anchetă, s-a stabilit că ei l-au întâlnit pe bătrân pe stradă, noaptea târziu, și, pentru că era băut și avea și o sticlă de vin cu el, s-au oferit să-l ajute să ajungă acasă. Au intrat cu forța în locuință și l-au bătut cu sălbăticie, ca să spună unde ține banii. Bătrânul le-a spus că nu are bani, însă nu l-au crezut și tinerii au continuat să-l lovească, în ideea că astfel îl vor determina să ”mărturisească”. Când au văzut că nu mai mișcă, au căutat ei prin casă, dar n-au găsit nimic și au plecat.

În această dimineață, au fost reținuți, sub acuzațiile de omor și tentativă de tâlhărie, iar astăzi vor fi duși la Tribunal, cu propunerea de arestare preventivă. (C.M.)