0:00

Baschetbaliștii în Piatra Neamț sunt priviți ca niște sportivi veniți de pe altă planetă. Dacă în trecut ne uitam cu mândrie la generațiile de baschetbaliști ai Colegiului ”Petru Rareș”, cum fac spectacol sub panou, astăzi ne uităm zâmbind la tinerii care învață tainele baschetului la sfârșit de săptămână, la Școala numărul 3. Nepăsarea autorităților față de acest fenomen sportiv, care este baschetul, le-a tăiat orice speranță că ar putea juca într-o echipă ce ar putea evolua în campionatul național. Piatra Neamţ este unul din oraşele în care Federaţia Română de Baschet şi-a dorit să înfiinţeze, cu ajutor local, o echipă de baschet, dar ajutorul local nu a putut și nu poate fi materializat din lipsă de bani. Intenţia a fost exprimată de secretarul forului, Dan Berceanu, la începutul anului trecut, dar încă o echipă, care să reprezinte orașul Piatra Neamț în campionatul național, este privită cu multă reticență chiar la… Piatra Neamț.

Baschetul tratat cu indiferență, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Specializarea ”baschet” nu mai este căutată

În loc să ne bucurăm de oportunitatea de a lucra cu un profesionist, un profesor cu specialitatea ”baschet”, autoritățile privesc fenomenul ca pe un moft, în condițiile în care potențiali jucători există în rândul tineretului. Ei nu se înghesuie la motociclism printre butuci, așa cum vor unii să ne facă să credem, dar încă mai fac câteva miuțe de senzație pe terenul de la ”Petru Rareș”. Municipiul Piatra Neamţ ar trebui să fie primul pe lista acestui demers, pentru că provine din singurul judeţ al Moldovei care nu este reprezentat deloc în competiţiile organizate de FRB, iar arie de selecție există și este neexploatată. Astfel încât singura competiție de baschet ce se poate organiza la Piatra Neamț este Cupa Motivation, pentru persone cu handicap, competiție care s-a derulat și care s-a bucurat de participarea unor formații puternice, precum cele din Prahova sau București. Antrenorul Gheorghe Olteanu pare a fi ultimul dintre antrenorii specializați în baschet din Piatra Neamț. Dacă altă dată echipele pregătite de el participau în Campionatul Național, iar Colegiul “Petru Rareș” era renumit în practicarea acestui sport, astăzi, baschetul este o amintire.

Vladimir Lașcu a pus bazele

La Piatra Neamţ, profesorul Vladimir Laşcu a fost „deschizătorul de pârtie“ în ceea ce priveşte baschetul. Începând cu anul 2002, s-a reluat Memorialul „Vladimir Laşcu“, competiţie la care participă toate liceele din Piatra Neamţ. Tradiţia acestui sport în “Rareş” este bine cunoscută. De-a lungul timpului, echipe de baschet, atât de fete cât şi de băieţi, au dus faima liceului în ţară. Mai mulți ani consecutiv, echipa feminină de baschet a Colegiului a devenit invincibilă pe plan judeţean. Acelaşi lucru se poate spune şi despre performanţele echipei de băieţi. Secretul succesului acestor echipe este perseverenţa. Fiind cu toţii elevi ai unui liceu de renume, care mereu are olimpici la toate disciplinele, ei şi-au dorit foarte mult ca ceea ce fac să stea sub semnul performanţei și așa tradiția a fost transmisă din generație în generație.

Baschetul tratat cu indiferență, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gheorghe Olteanu crede în frumusețea baschetului

În afară de echipele Colegiului “Petru Rareș”, baschetul, la Piatra Neamţ, a trăit la nivel de echipe datorită profesorului Gheorghe Olteanu. Indiscutabil, acesta a avut privilegiul de a se fi afirmat în acest sport și pentru că a lucrat cel mai mult în acest sport şi totodată omul care a fost de două ori antrenorul ultimelor două echipe pietrene înscrise într-un campionat oficial. Apărut odată cu înfiinţarea Şcolii Sportive de Elevi, în 1957, baschetul a funcţionat organizat la Piatra Neamț până în 1986. Gheorghe Olteanu a jucat în echipa Şcolii Sportive, cu care  a participat la finala naţională a Spartachiadei, iar după absolvirea facultăţii, în 1969, a continuat activitatea ca antrenor. Până în 1986, când secţia s-a desfiinţat prima dată, baschetul a fost ca un frate mai mic al handbalului şi voleiului, care a trăit din ce mai rămânea după ce sumele erau împărțite celorlalte echipe. Acum idea înființării unei echipe de baschet sună ca un proiect de viitor. Și atât! ”Cum sună pentru un cunoscător pietrean un astfel de proiect? Hmm…Nu văd cine s-ar implica într-un astfel de proiect”, spune profesorul Gheorghe Olteanu. „Dacă s-ar înfiinţa la nivelul copiilor, ar trebui să funcţioneze ca secţie pe lângă CSS sau LPS. Nu ştiu câţi profesori cu specializarea baschet există. Iar fonduri, de unde?”, se întreabă retoric profesorul Olteanu.

Trei grupe de baschet pierdute

Şi totuşi, în 2000, s-a dorit din nou o secţie de baschet. Profesorul s-a mobilizat, a format trei grupe, cu vreo 60 de copii, şi i-a învăţat tainele jocului. În cinci ani de existenţă, însă, echipele sale nu au participat în nici un campionat. Secţia a funcţionat în tot acest timp fără să fie afiliată la Federaţie. Munca profesorului şi a elevilor săi s-a concretizat la concursurile şcolare, la care copiii s-au calificat cu echipele şcolilor din care proveneau. Unii au intrat în performanţă, dar la alte sporturi. Înainte de a juca în prima divizie de volei, Ciprian Viţelaru, spre exemplu, a practicat baschetul.

„Era ca o gură în plus de hrănit, iar când a dispărut, cred că multă lume s-a bucurat. Nimeni nu avea nimic cu baschetul, ci cu ideea de a avea încă o echipă. La fel s-a pus problema şi când s-a discutat despre posibila înfiinţare a unei formaţii de seniori”, şi-a amintit profesorul Olteanu. „Sunt licee care au avut echipe la etapele de zonă ani de-a rândul cu elevi pasionați de baschet. În plus, se crease o emulaţie extraordinară. Din ce în ce mai mulţi copii deveniseră interesaţi de baschet, nu ştiu dacă era şcoală în care să nu se joace”, rememorează Gheorghe Olteanu. Problema care rămâne este dacă  mai există voință pentru a putea înființa o echipă la Piatra Neamţ, în aceste vremuri. Altfel, stăm și ne uităm la echipele din Transilvania și din vestul țării care își dipută supremația.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentNicio concluzie pe tema Clubului Copiilor
Articolul următorCod galben: ploi şi vijelii