Un bărbat de 59 de ani, din Rediu, a ajuns la spital, în după-amiaza de 23 aprilie, după ce a luat foc. El a suferit arsuri pe spate și la cap, după ce-a intrat în grajdul care ardea, ca să salveze un animal.
”La locul evenimentului, s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă și o ambulanță SMURD de prim ajutor din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamţ, fiind sprijiniţi şi de doi voluntari cu o autospecială de stingere din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din orașul Roznov”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Flăcările au mistuit acoperișul grajdului, pe o suprafață de 50 mp, și o jumătate de tonă de fân. Pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de ”focul deschis în spații deschise”, iar primul ”material” care s-a aprins a fost fânul. Proprietarul a dat foc unor gunoaie în spatele grajdului și a plecat în casă. Niște scântei, luate de vânt, au ajuns pe fân și așa a luat foc întreaga anexă. După ce-a fost examinat de medici și a îngrijirile necesare, omul a fost trimis acasă, neimpunându-se internarea.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
- Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă; - Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
- Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc). (C.M.)