0:00

Balul, banul şi spitalul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la manifestarea „Marile Speranțe” s-au strâns peste 130 de milioane de lei

* banii urmau să fie folosiți pentru modernizarea secției de oncologie

* „Reprezentanții Clubului Rotary nu mai vor să ne dea nouă banii”, spune dr. Doiniţa Vararu, şefa secţiei

* Bogdan Agrigoroaiei (Rotaract): „Au fost niște proceduri mai greoaie”

* Cornel Agăleanu (Rotary Club Piatra Neamţ 2005): ”Luni au fost plătiți banii și miercuri (astăzi, n.r.) va fi dusă tabla la spital”

În urmă cu ceva timp, secția Oncologie a Spitalului Județean a primit partea de la parter în care, nu demult, funcționa Dermatologia, cu scopul de a-și extinde activitatea. În mod firesc, înainte de a te muta într-un compartiment sau într-o secție nouă, mai ales într-o unitate spitalicească, este nevoie de ample lucrări de igienizare. Lucrări care costă, iar cum spitalul nu prea are bani în vistierie, fiecare șef de secție se descurcă așa cum poate. Sau măcar încearcă să se descurce. Lucru pe care l-a făcut și șefa de la Oncologie. Anul trecut, pe 7 decembrie, la Piatra Neamț a fost organizată cea de-a doua ediție a balului de caritate „Marile Speranțe”, amfitrioni fiind cei de la Clubul Rotaract Piatra Neamț, cu sprijinul Rotary Club Piatra Neamț 2005. Balul a fost organizat în colaborare cu ”Carmen Saeculare” și cu multă alegătură din partea celor din secție, în special doctorița Vararu și Radu Nastasă. Care printre altele s-au dus la ușa mai multor autorități locale, au făcut lobby la consilieri, etc. Banii strânși în urma acțiunii de binefacere – peste 130 de milioane de lei – urmau să fie folosiți pentru modernizarea secției de oncologie. Modernizare care trebuia începută de la acoperiș. După bal, banii au ajuns la organizatori. Și-acolo au rămas și până în ziua de astăzi, spun cei din secție.

Balul, banul şi spitalul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Fondurile trebuiau folosite pentru înlocuirea acoperișului. Am și găsit constructori care ne-au asigurat că vor face lucrările cu acești bani. Numai că reprezentanții Clubului Rotary nu mai vor să ne dea nouă banii. Din punctul meu de vedere, aici e vorba de o influență politică. Dacă a fost bal de caritate, cui revin fondurile astea? Cei de la Rotary vin cu diverse motive, printre care invocă și necesitatea organizării unei licitații de atribuire a fondurilor. Ei spun că sunt banii lor, și că trebuie să aibă trei oferte de licitație, ca să poată da banii. Pentru ce să se facă o licitație, din moment ce noi eram destinatarii banilor respectivi? Pentru ce trei oferte? Dacă eu sunt beneficiarul acestor bani, nu tot eu sunt cea care trebuie să găsească o firmă care să se ocupe de lucrări? Asta e întrebarea mea”, punctează dr. Doinița Vararu, care adaugă: „M-am săturat de implicațiile astea de ordin politic. Nu poți să miști nimic. Din câte știu eu, fundația Rotary nu este politică”, spune plină de amărăciune Doinița Vararu.

Soluția? Cutia milei

Șefa de la Oncologie spune că i-au trecut pragul cabinetului destui oameni inimoși, cu mai mulți sau mai puțini bani.  „Au dat din puținul lor – 50, 100 de lei, sau cât a avut fiecare. Măcar așa se mai adună câte ceva. Nu a fost ideea mea să institui acest sistem de «colectă», totul a depins de niște oameni cu inimă. Pe lângă asta au existat oameni care, intrând în secție și văzând situația au făcut imediat donații mari și foarte mari. Farmacia Ardealul, prin patronul Ilie Echim a dat 135 milioane pentru dotări în noua locație. La fel au venit cu bani, nu puțini, cei de la Phoenix sau X- Med (RMN-ul și tomograful din spital) și în felul acesta s-a putut merge înainte cu dotările”.

Agrigoroaiei: „Ne-am angajat să facem acoperișul”

Președintele clubului Rotaract Piatra Neamț, Bogdan Agrigoroaiei, spune că  asociația pe care o conduce și-a luat angajamentul de a se ocupa de găsirea celei mai ieftine variante pentru execuția lucrărilor. Cât privește intervalul de mai bine de o lună scurs de la strângerea fondurilor, Agrigoroaiei spune că a fost necesară consultarea mai multor oferte.

„Au fost niște proceduri mai greoaie în ceea ce privește achiziționarea de materiale pentru efectuarea lucrării la respectivul acoperiș. Am avut de consultat câteva oferte, pentru că nu dăm banii așa, oricum. Avem și actele doveditoare, pentru a arăta ce firmă am contractat, ce factură s-a semnat și cât anume s-a plătit. Noi ne-am angajat să facem acoperișul acelei secții și să găsim, bineînțeles, și cel mai ieftin constructor. Noi am evitat să dăm banii direct la secție. Am considerat că trebuie să ne ocupăm noi de asta. Nu puteam să punem mâna pe banii acelor oameni și să-i dăm la secție. Am zis că facem acoperișul, și acoperișul îl facem”.

Nu comentăm modalitatea de lucru, cât comunicarea cu cei de la secție. Dacă, cumva, din banii primiți din altă parte s-ar fi făcut deja, fără multe tergiversări, acoperișul?

Asigurare Rotary : ”Mâine va fi livrată tabla la spital”

Contactat telefonic, unul dintre rotary-enii cu vechi ștate de serviciu și cu știință în comunicare, dl. Cornel Agăleanu ne-a spus că ”luni au fost plătiți banii și miercuri (astăzi, n.r.) va fi dusă tabla la spital. Burlanele și alte lucruri care mai trebuie vor fi donate de firma unui alt rotary-an și dacă ploile nu vor pune stavilă, într-o săptămână acoperișul va fi gata. Așa-zisa întârziere s-a datorat faptului că s-a căutat cea mai bună variantă de marfă bună la un preț cât mai mic.”

Nu putem decât să ne bucurăm că plata facturii s-a făcut aproape concomitent cu demersul nostru. Și că lucrurile se vor rezolva cât mai bine în folosul bolnavilor.

Alex SÎRBU

Articolul precedentTelenovela Troleibuzul și ”Raportul Arcan”
Articolul următorCOMUNICAT DE PRESĂ

1 COMENTARIU

  1. Mi-e greata de ce scrie in articol…Femeia asta n-are pic de Dumnezeu. (…) Poate se pune si comentariul meu sa se dovedeasca lipsa de partialitate cu aceasta „distinsa somitate a medicinii romanesti”

Comentariile sunt închise.