Primarul suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache, a venit cu o idee care l-a făcut pe procurorul de la DNA să uite să vorbească în termeni juridici. Ieri, 28 ianuarie, la Curtea de Apel, s-a judecat o nouă cerere prin care primarul a solicitat permisiunea de a părăsi domiciliul “pentru a se prezenta la locul de muncă”, în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 9-14.
„Nu este niciun impediment pentru care nu poate beneficia de dreptul la muncă. Exercitarea funcției de primar nu i-a fost interzisă prin nicio hotarâre judecătorească și nu exista nici un risc social de a-și desfășura activitatea și nici indicii că se va sustrage de la judecarea dosarului. Soția este singura care asigură un venit, dar acesta este insuficient”, a explicat avocata Doinița Boană.
În cerere s-a mai precizat că primarul vrea să beneficieze și de zilele de concediu neefectuat, din perioada 2013-2014, dar și de retribuția cuvenită. Primarul a luat în calcul că instanța ar putea respinge această cerere având în vedere riscul ca alesul local să ia contact în primărie cu persoane care au calitatea de martori sau denunțători în proces. Așa că s-a arătat dispus să-și mute biroul în fostul sediu al Bibliotecii Județene, vizavi de Hotelul Decebal. Procurorul de ședință a cerut respingerea cererii, arătând că prin acest demers nu se încearcă decât revocarea ordinului prefectului de suspendare a mandatului de primar.
„Nu înțelegem cum domnul Stavarache ar putea fi primar trei zile pe săptămâna, câteva ore pe zi! Denunțătorii în cauză au în continuare contracte cu primăria și vor dori să participe la licitație. Cum ar putea domnul primar să-și desfășoare activitatea în mod obiectiv?”, a întrebat procurorul.
Stavarache a invocat insistent dreptul la muncă și s-a arătat disponibil să muncească nu doar trei zile pe săptămâna, ci full-time, dacă instanța este de acord. A amintit și de cei doi copii pe care îi are în întreținere, însă judecătorul nu s-a lăsat impresionat. Cererea a fost respinsă. Primarul a făcut contestație.