Municipiul Moineşti pe poate alinia în rândul staţiunilor balneoclimaterice cu cele 5 izvoare de ape minerale curative de care dispune, apreciază „Deşteptarea”. Modernizat şi reamenajat pe o suprafaţă de 3,84 ha, “Parcul Băi” beneficiază de un microclimat ozonat. Localnicii spun că apele minerale au proprietăţi curative, iar izvoarele au fost amenajate prin anul 1850.
“Apa din aceste izvoare poate trata afecţiuni diverse. Din câte ştiu eu, două vindecă gastritele pentru că au apă sulfuroasă, două izvoare sunt recomandate în afecţiuni hepatice, iar alt izvor este bun pentru bolile de ochi. Faptul că s-a investit în acest parc este un lucru nemaipomenit”, declară Olga Cojocaru.
La unul din izvoare, l-am surprins ghemuit pe un bărbat care umplea două bidoane cu apă.
“Este foarte bună apa de aici. La două zile vin şi iau pentru mine sau pentru vecini. Ştiu că izvoarele astea sunt bune pentru stomac, fiere, ficat, ochi şi piele (băi reumatice). Se zice că apa asta este cu leac, iar au personal mă simt bine când fac câte o cură de apă minerala de la izvoare”, declară Ioan Ghineţ.
“Cred că şi păcura asta care izvorăşte din pământ are rolul ei. Pot să spun cu siguranţă că apa de la izvoare este certificată şi poate fi folosită în diverse afecţiuni. Păcat că nu există explicat în detaliu, la fiecare izvor, care sunt recomandările medicilor şi în ce afecţiuni poate fi consumată această apă”, spune şi Vasile Avramescu.