pietricica turism
Ioan STRUGARIU
Ioan Alexandru STRUGARIU

În cadrul unui ultramaraton organizat de Asociaţia „Pro Vita“ şi firma „Apa cu Duh“, bucovineanul Ioan Alexandru Strugariu va alerga fără oprire de la Rădăuţi până la Iaşi, relatează “Ziarul de Iaşi”. Deşi este un traseu foarte lung şi aproape imposibil de terminat, sportivul spune că va reuşi, deoarece a mai atins acest record o dată. Cei care doresc să participe activ în această campanie îl pot însoţi pe Ioan pe distanţe mai mici. Maratonul va avea loc pe 12 martie, la orele dimineţii, şi are ca scop strângerea de bani pentru copiii abandonaţi, mamele tinere abandonate, copii săraci fără casă care în prezent locuiesc în complexul Valea Plopului, din Prahova. Acest ultramaraton este unic deoa­rece presupune un efort greu de dus de către corpul uman, însă pentru o cauză nobilă Ioan se lasă ales eroul tuturor celor care merită ajutaţi.

„Sunt un om normal care, de aproximativ trei ani, a des­coperit cum poate să aducă o schimbare în bine, prin interme­diul dorinţei sale de a se au­todepăşi. Din acel moment am început să alerg distanţe din ce în ce mai lungi pentru cauze cu adevărat importante. După câteva semimaratoane, maratoane şi ultramaratoane am ajuns aici, la distanţa de 181 km, însă eu sunt cel mai puţin important în acest joc al distanţelor. Eu alerg cu gândul că trebuie să ajung la capăt, indiferent unde va fi acesta, în schimb, cauza este mai importantă. La Valea Plopului şi la Valea Screzii, din durerea unora şi din iubirea altora s-a născut o lume mai puternică decât celelalte“, povesteşte Ioan Strugariu.

La Valea Plopului se află peste 350 de copii din familii cu mari pro­bleme sociale, copii abandonaţi în spitale cu deficienţe, în curs de recuperare prin plasare în mediul familial, copii ai străzii, tineri alungaţi din orfelinate după împlinirea vârstei de 18 ani, au găsit o familie în micul „sat“ al asociaţiei Pro Vita. Organizatorii propun celor care doresc să ajute să participe prin­tr-un reprezentant la acest maraton şi să doneze câte 10 lei pentru fie­care kilometru parcurs de acesta. Fon­durile strânse vor fi folosite pentru  finalizarea construcţiei centrului social de la Vălenii de Mun­te, care va oferi copiilor din tabără cazare şi masă în oraş, facilitându-le accesul la continuarea studiilor la liceu. Supereroul susţinut de fiecare grup poate alerga pe orice distanţă doreşte. Se vor crea „punc­te de ală­turare“ în Rădauţi, Sucea­va, Fălti­ceni, Paşcani, Tg. Frumos şi Podu Iloaiei. Ioan Strugariu are 28 de ani şi este cunoscut ca maratonistul care a participat şi la alte acte de caritate, fie că e vorba de plantarea de copaci ori de stângerea de bani pentru copiii de la marginea societăţii.