Direcția Emitenți, Monitorizare Tranzacții și Abuz de Piață (DEMTAP) a Autorității de Supraveghere Financiară a atras atenția Consiliului de Administrație al societății RAFO Onești, că înscrierea ca punct distinct (punctul nr. 3) pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, din 18 februarie, a „aprobării neefectuării demersurilor legale pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor companiei pe o piață reglementată” este o încălcare a Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe Piața Rasdaq. Piața Rasdaq urmează a fi desființată, iar Legea cere tuturor emitenților de acțiuni să aleagă, până la sfârșitul lunii februarie, unde vor cota în continuare acțiunile lor. Conform articolului 2 al Legii, consiliile de administrație trebuie să convoace adunările generale ale acționarilor, pentru a se decide demersuri de admitere la tranzacționare fie pe o piață reglementată, fie într-un sistem alternativ de tranzactionare.
„Consiliul de Administrație – susţine directorul DEMTAP, Ciprian Copariu – nu poate propune ca subiect pe ordinea de zi a AGA retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emitentului”.
În replică, directorul general al RAFO, Miroslav Dermendjiev, susţine că singura obligaţie instituită de legiuitor cade în sarcina Consiliului de Administraţie, pentru convocarea adunării generale care să analizeze noile modalităţi de tranzacţionare a acţiunilor, iar aceasta va face obiectul punctului nr. 2 al ordinii de zi.
“Punctul nr. 3 – spune Dermendjiev – a fost înscris pe ordinea de zi tocmai în dorinţa realizării unei informări corecte şi complete a acţionarilor şi este de natură a arăta acestora, o data în plus, care sunt efectele unei eventuale neaprobări a punctului 2”.
Temerea mare este că acţiunile RAFO ar putea fi scoase total de la tranzacţionare, în condiţiile în care acestea nici nu prea au fost tranzacţionate mult pe piaţa de capital, până acum, dar şi în condiţiile în care viitorul companiei este încă incert. Rafinăria nu a fost repornită şi nici nu se întrevede o posibilitate certă, în viitorul apropiat, în acest sens. Valoarea acţiunii RAFO pe piaţa Rasdaq este, acum, de numai 0,08 lei şi a oscilat, în ultimele 52 de săptămâni, între 0,01 şi 0,16 lei, faţă de valoarea nominală de 2,50 de lei. Astfel, capitalul de piaţă al RAFO este de numai 2,2 miliarde de lei. Capitalul social este deţinut, în proporţie de peste 96,5% de acţionarul Petrochemical Holding GmbH Viena.