Tribunalul Bacău urmează să dea sentinţele şi în cel de-al doilea dosar de delapidare a BCR Moineşti. Este vorba de procesul în care a fost trimisă în judecată fosta directoare, Geta Dascălu, cercetata pentru delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în forma continuată, abuz în serviciu, constituire de grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informaţional, fals în înscrisuri. Alături de ea, au fost trimişi în judecată angajaţi ai băncii şi administratori de firme. La ultimul termen din acest dosar, avocaţii inculpaţilor au cerut schimbarea încadrării unor fapte, din delapidare în înşelăciune sau din complicitate la delapidare în neglijenţă în serviciu (în cazul celor două casiere). De asemenea, avocaţii au insistat pe ideea că nu a existat un grup infracţional organizat şi au cerut achitarea pentru aceasta infracţiune. În acest dosar, prejudiciul stabilit prin expertiză se ridică la 1,8 milioane lei şi 107.967 euro, fără dobânzi şi penalităţi de întârziere.
121 de credite false
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată o angajată a BCR Moineşti – Diana Isabela Ciuraru, consilier client retail, acuzată că, în perioada 2005 – 2007, a acordat ilegal mai multe credite pe baza unor adeverinţe de salariu eliberate de trei societăţi comerciale – SC Eurotrans International, SC Auto Ted şi SC J&J Excenge – administrate de Ionuţ Lovin. În rechizitoriu se spune că o parte din aceste dosare de credit nici nu existau în arhiva BCR Moineşti, iar unele au fost contrafăcute de Diana Ciuraru. Aceasta a recunoscut faptele şi a susţinut că a făcut aceste credite pentru a-şi ajuta prietenii – Ionuţ Lovin şi Laura Elena Macsim – care desfăşurau activităţi comerciale în oraş şi cumpărau diverse bunuri de o valoare mare, cum ar fi TIR-uri. Neregulile din BCR Moineşti au ieşit la lumină când zeci de persoane fizice s-au trezit cu somaţii de plată a ratelor la credite în lei sau valută de care habar nu aveau. Procurorii au descoperit pe parcursul anchetei că Geta Dascălu (directoare în perioada 2004 – 2008) şi angajaţi ai băncii, cu complicitatea celor trei firme, au întocmit 121 de credite – nevoi personale, în lei şi euro, pe numele a 83 de persoane – cunoscuţi, rude, dar şi foşti clienţi ai băncii, în baza unor documente fictive (adeverinţe de salariat, contracte de muncă).
Condamnări în primul dosar
Pe rolul instanţelor sunt două dosare de delapidare a BCR Moineşti: cel în care Tribunalul urmează să se pronunţe şi un altul care a ajuns la Curtea de Apel după ce prima instanţă a dat, anul trecut, condamnările. O altă fostă directoare a BCR Moineşti, Manuela Comănescu, a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare, pentru 7 infracţiuni – acces fără drept la un sistem informatic, prejudicierea unor persoane prin modificarea datelor unui sistem informatic, înşelăciune în convenţii, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătura privată, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Prejudiciul produs în acest caz este de peste 100.000 de euro, 35.000 dolari şi 1,1 milioane lei. Alte două angajate, Iuliana Antochi (cercetată în ambele dosare) şi Elena Cavalus, au fost condamnate, pentru complicitate la delapidare, la 5 ani închisoare, respectiv 3 ani. Administratorul unei firme, Maria Ivanciu, a primit o pedeapsa de 3 ani închisoare. Pentru neglijenţă în serviciu, Mirela Matei va trebui să plătească o amendă penală de 5.000 lei.