profesor 03Finanțarea per elev a stârnit dispute în școli. Inspectoratul Școlar Județean Bacău a organizat, săptămâna trecută, întâlniri cu toți directorii din unitățile de învățământ preuniversitare și a atras atenția fiecăruia de a se încadra în bugetul alocat pe acest an calendaristic. În unele școli, banii prea puțini vor duce la concedieri. Învățământul preuniversitar băcăuan se confruntă, acum, la început de an calendaristic, cu o nouă problemă: calculul strict al fondurilor pentru plata salariilor, în funcție de finanțarea per elev și încadrarea intr-un buget fix. Cele mai afectate sunt școlile cu elevi puțini, dar și cele în care profesorii primesc salarii maxime pentru că au gradațiile maxime, gradații de merit, vechime și chiar doctorate. ISJ Bacău a atenționat directorii să găsească soluții pentru încadrarea în buget. În caz contrar, se poate ajunge chiar la disponibilizări de personal.

„În primul rând nu putem vorbi de disponibilizări în timpul anului școlar. În al doilea rând, profesorii nu pot fi disponibilizați. Ei pot intra în mișcarea personalului didactic, nu vor fi dați afară din sistem. Deciziile aparțin strict consiliilor de administrație din școli”, a declarat prof. Theodora Șotcan, inspector școlar general ISJ Bacău.

În funcție de aceste tarife stabilite pe fiecare elev, dar și de profilul școlilor, directorii trebuie să asigure cheltuielile cu salariile cadrelor didactice, inclusiv sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani. Acest lucru a creat însă degringoladă în tot sistemul, încă de când a fost implementat acest tip de finanțare.

„La momentul acesta noi nu avem probleme. Avem și norocul ca numărul elevilor este mare”, a declarat prof. Remus Cazacu, directorul Colegiului Tehnic de Comunicații „N.V.Karpen”.

„Eu trebuie să umblu la personalul auxiliar, nu la cel de la catedră. Dar, acum, nu găsesc solutii”, a spus și prof. Gabriel Andrei, directorul Colegiului Național „Gh.Vrânceanu”.

La Colegiul Economic „Ion Ghica” situația s-a rezolvat pentru că un informatician a ieșit la pensie, după cum a explicat prof. Dana Enache, director, iar la Colegiul „Henri Coandă” vor primi aviz doi pedagogi care lucrau cu plata la cumul.

„Nu ne încadrăm cu banii pentru o lună”, a conchis directorul colegiului, prof. Costel Cătălin Gărgăun.

Si la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” se va renunța la doi îngrijitori (personal nedidactic).

„Erau la plata la cumul, cu prelungire. Așa ne încadrăm. Practic, din februarie, acești salariați nu vor mai fi în statul de funcții. Am avut 24 de salariați pe nedidactic și acum o să avem doar 22. Avem noroc și de faptul că având clase de vocațional, finanțarea este mai mare pe elev. Aici ne salvăm”, a arătat și prof. Daniela Bejan, directorul colegiului.

Articolul precedentBOTOȘANI: 500 de oameni la concertul „Pasărea Colibri”
Articolul următorBACĂU: Rețele ciuruite. Apă tot mai scumpă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.