Pentru a putea încasa din restanţele contribuabililor la bugetul consolidat al statului, de multe ori, Fiscul este nevoit să apeleze la măsurile de executare silită. Astfel, potrivit finanţiştilor băcăuani, în 2014, ponderea încasarilor realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită în total venituri realizate a fost de peste 8%, informează „Deşteptarea”. Numai într-un singur an, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bacău a emis aproape 92.000 de somaţii de plată, pentru suma de 446,5 milioane lei. În urma acestor acţiuni, s-a reuşit încasarea doar a 71,92 milioane de lei. Cele mai multe atenţionări de plată au fost trimise pe numele persoanelor fizice – peste 50.600 – şi au fost emise în vederea recuperării sumei totale de 88,83 milioane de lei, diferenţa de circa 41.300 fiind destinate firmelor care aveau de achitat statului restanţe totale de 357,68 milioane de lei.
Însă, pentru că nu toţi datornicii s-au conformat benevol avizelor emise de Fisc, finanţiştii băcăuani au fost nevoiţi să instituie nu mai puţin de 20.543 de popriri pe conturile bancare ale contribuabililor, măsura care a dus la încasarea a circa 41 milioane de lei, din totalul stabilit iniţial de 174 milioane de lei. În plus, statul a fost obligat să se îndrepte şi către terţi, prin cele peste 3.000 de popriri pe conturi. De la aceştia, s-a reuşit încasarea a 4,75 milioane de lei (din totalul de peste 49 milioane de lei propus). Sechestrele pe bunurile mobile şi imobile ale datornicilor au fost următoarea metodă prin care s-a încercat recuperarea restanţelor bugetare, măsuri prin care s-a reuşit atragerea la bugetul statului a încă 1,5 miloane de lei. Au fost, însă, şi contribuabili care s-au speriat de Fisc şi au decis să se deplaseze la ghişeele instituţiei pentru a scăpa de datorii. Astfel, plăţile efectuate de debitori după instituirea sechestrelor pe bunuri imobile şi mobile ale debitorilor au reprezentat alte 4,06 milioane de lei. În schimb, licitaţiile de vânzare ale bunurilor sechestrate de Fisc par a fi cele mai ineficiente metode de recuperare a restanţelor bugetare, AJFP Bacău reuşind prin acest mijloc să încaseze circa 1,7 milioane de lei în tot anul 2014.
„Sumele declarate de către contribuabili, prin declaraţii fiscale, înregistrează o creştere în perioda 01.01.2014-31.12.2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 cu suma de 32,68 milioane de lei, respectiv în procente de 102,23 %”, a precizat Dragoş Bădioiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bacău.