0:00

Examenul de bacalaureat își urmează cursul, anunță Ministerul Educației. În informarea publicată vineri, 26 mai, ministerul face apel la directorii de școli să respecte calendarul bacalaureatului, cu accent pe asigurarea resursei umane. Deși greva generală continuă, după prima săptămână, ministrul Educației atrage atenția, astfel, că liceenii din ultimul an au examen național. Acesta începe cu înscrierea elevilor, în perioada 29 mai – 7 iunie, conform procedurii (care a modificat și calendarul) adoptate în 26 aprilie 2023 și semnată de secretarul de stat Ionel Florin Lixandru.

Totuși, pentru a se putea înscrie la bac, elevii trebuie să aibă mediile din acest an încheiate, să fie absolvenți. Greva generală a început în 22 mai, cursurile au fost suspendate în aproape o treime din școli, anul școlar pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a se încheie la 2 iunie, conform calendarului, dar practic la 31 mai, fiindcă zilele de 1 și 2 iunie sunt libere legale. Pe de altă parte, încheierea situației școlare a acestor elevi depinde nu doar de profesorii diriginți, ci și de consiliul profesoral. În această ultimă informare (foto mai jos), ME solicită directorilor de școli doar asigurarea resursei umane și nu uită să menționeze că asta doar „cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”. Probabil că această adresă va face ca mulți profesori să renunțe la grevă, cel puțin pe cei din licee, chiar înainte de al doilea miting, cel din 30 mai anunțat de sindicaliști, de la București, la care vor participa și profesori din toată țara.

Bacalaureatul nu se amână, greva profesorilor continuă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mai trebuie menționat că în licee trebuie deja să fie desemnată componența comisiei de bacalaureat. Centrele zonale de evaluare și centrele de examen cu arondarea elevilor, în fiecare județ, au fost comunicate de inspectoratele școlare în 22 mai, prima zi de grevă generală.

Reamintim că până acum au fost decalate cu cel puțin o săptămână admiterea la liceu – probele de aptitudini, testele la limbi moderne, înscrierea copiilor cu cerințe educaționale speciale, a copiilor romi, înscrierea și reînscrierea la grădiniță, înscrierea în clasa pregătitoare.

C.I.

Articolul precedentActualizare. A treia zi de grevă generală. Protestul profesorilor se mută iar în stradă!
Articolul următorJandarmii nemțeni, pe podium la “Cupa Jandarmeriei Montane la Înălțime”