reclama autocenter

Stan_Viorel

Ultima sesiune a examenului de Bacalaureat și rezultatele contestațiilor ar trebui să provoace, în județul Neamț, cel puțin o reevaluare a responsabilității decidenților din învățământ, cu inspectorul școlar general în frunte. Indiscutabil, orice examen lasă loc de surprize, dar când bătaia de joc lovește o șefă de promoție situația capătă altă amploare. Pornind de la cazul Anca Popescu, s-ar cuveni ca publicul larg, în special părinții și elevii, să aibă parte de înfăptuirea unui autentic act de justiție.

Anca Popescu este șefa de promoție a profilului real la Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț. Notele de 10 i-au fost cele mai familiare de la intrare până la absolvire, media finală fiind prin apropiere. La Bacalaureat, la celebrele probe scrise, a luat câte un 10 la Matematică și Biologie (denumirea oficială e mai alambicată), și numai 8,40 la Limba și literatura română. Avusese o presimțire de când a predat teza, dar n-a crezut că tocmai într-unul dintre centrele de referință va exploda incompetența și ticăloșia. (Între timp, a izbucnit și scandalul cu elevul olimpic depunctat serios după contestație de niște profesori incapabili să priceapă ce-a scris în teză.) Concret, este vorba de al II-lea subiect, cotat cu 30 de puncte. Iată conținutul:

„Scrie un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte (15-30 de rânduri) despre importanța alegerii unui model în viață.

În elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:

– să respecți structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri – 8 puncte;

– să ai conținutul adecvat argumentării pe o temă dată: formularea ipotezei/a propriei opinii față de problematica pusă în discuție, enunțarea și dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente – 16 puncte;

– să respecți normele limbii literare (registrul stilistic adecavat, normele de exprimare, de ortografie și de punctuație) și limitele de spațiu indicate – 6 puncte”.

Ce-a făcut șefa de promoție? A scris că nu are niciun model în viață și a argumentat. Adică, a avut propria opinie, una tăioasă. Într-o țară unde absolvenții de liceu de pe filera teoretică – profilul real nu au ezitat să declare modele de „calibrul” Bianca Drăgușanu sau Cătălin Botezatu, se vede treaba că e aproape șocant să ai în față o teză care argumentează lipsa modelului în viață. Dovada e în notă. Contestația și-a urmat cursul firesc, teza a ajuns la recorectare pe alte meleaguri și, la final, Anca Popescu a primit 9,10. Dezamăgită și scârbită de situație, nu s-a dus la afișier să-și vadă nota, n-a deschis nici edu.ro. A aflat rezultatul de la părinți. De la terminarea Bacalaureatului a considerat că are ceva mai bun de făcut: învață pentru Medicină. Va merge la București și știe exact ce are de făcut, pas cu pas, în următorii ani, obiectivul ei fiind să se dedice cercetării în domeniu.

Natural, vrei să afli cine sunt savanții care au corectat teza-minune. Profesorul Mihai Obreja, directorul CNPR, a spus sec că nu are nicio treabă cu examenele ținute în centrul de la “Petru Rareș”, el fiind delegat în altă unitate de învățământ. A recomandat călduros să obținem informații de la Mariana Paleu, șefa comisiei de Bacalaureat de la “Rareș”, altfel cunoscut și apreciat director la Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu”. În termeni eleganți, se poate spune că Mariana Paleu nu a fost cooperantă. Ceea ce, de fapt, după modelele consacrate între medici sau magistrați, se traduce printr-o tentativă fățișă de acoperire a porcăriei. Teoretic, inspectorul școlar general Viorel Stan, ar trebui să intervină. Însă e greu de crezut. Întâi de toate, știe că nu era indicată trimiterea Marianei Paleu la “Petru Rareș”. Deși nu e publică, adversitatea dintrea ea și Mihai Obreja este de notorietate. Glumele făcute recent de cel din urmă pe seama „titlului” de școală europeană, cu care defilează “Gheorghe Cartianu”, se pare că au durut foarte tare, umplând efectiv paharul. Apoi, cine să ducă scandalul mai departe? Șefa de promoție vrea să își vadă de viața ei, iar familia este una perfect normală, civilizată, fără pile, relații și proptele politice.

 anca popescu

Viorel COSMA

Articolul precedentPregătiţi pentru spectacol
Articolul următorButuruga mică în carul României Mari

7 COMENTARII

 1. Care scandal? Care-i subiectul, de fapt? Că unui copil nu i-a convenit nota de la bac, că a făcut contestație și că i-a fost mărită cu 0,6 puncte? Oaaaau!

 2. Este normal ca domnul inspector STAN – TINE IN INSPECTORAT FOARTE MULTE NULITATI SI FOARTE MULTI DIRECTORI CARE NU AU CE CAUTA IN ACEASTA FUNCTIE – DATI O RAITA PRIN SCOLI SI VEDETI CE SE INTAMPLA : VEDETISMUL E IN FLOARE

 3. 1. Cum sa comenteze Stan cand el e seful mafiei examenelor din judet. Pentru aducere aminte, intrebati fosti absolventi din Roman cat pretindea Stan pentru Bac sau teste nationale. Erau patru mari crai care se ocupau de strangerea de bani: Leoreanu, Stan, Zaharia si Vacaru; o parte din bani erau directionati catre Creanga si Ionescu. Acum unii dintre ei ne dau exemple de moralitate. De aceea copii poate au dreptate sa le fie lehamite.
  2. Obreja, chipul perfect al impostorului agramat, arogant si pupincurist. Mai ieri era la PSD acum la PNL, doar sa fie sef. Omul asta nu a mai fost la catedra de mult timp; ar trebui ca si fostii profesori de invatamant politico-ideologic sa mai predea (e mai greu poate acum pemtru ca nu se mai predau cuvantarile tovarasului si tovarasei.).
  4. Inspectaoarea general adjunct Laiu, aduca de sot (preot la Seminarul Neamt) pe post de nu stiu nimic cu largul concurs al lui Arsene. Inca nu are gradul 2 dar e sefa peste un judet, Nu ar fi o problema cu gradu (poate doar de etica profesionala !!!) dar saraca nu stie nimic, absolut nimic despre management. Sunt indivizi prin inspectorat (Preda, Tedli, sa) care ii fac acum rost de tot felul de adeverinte, cursuri de management si multe altele. Vai si amar de voi cei care sunteti condusi de asemenea specimene.
  3. Daca astel de oameni sunt la conducere ce fel de modele sa aleaga tinerii ? Ii sfatuiesc parinteste sa plece sa-si faca o cariera doar pe propriile lor puteri in strainatate.

  • Credeam că sunt singurul mirat de statutul actual al ”monumentelor etice” Viorel Stan (care susținea recent în media pregătirea pe bani cu proprii elevi) și Leoreanu Jr. Acum știm unde au ajuns banii din șpăgile de la examene: cumpărat funcții de influență în politică. Stan-consilier local și inspector școlar general, Leoreanu Jr.-primar.

 4. Sefa noastră de promotie a fost victima marsaviilor unor persoane care nu au ce căuta în învăţământ. Aveţi idee cât s-a copiat la acest examen? Cate „personalitati” marcante ale promotiei 2009-2013 au copiat la acest examen? Evident ca toată lumea tace si nu spune nimic. Anca Popescu este o fata de nota 10 si oricine o cunoaşte poate afirma acest lucru.

 5. Ar fi bine sa se ia un ciur sa fie dati toti prin ciur sa vedem daca mai raman pe scaun multi , ar trebui sa plece si cel al tiganilor adica rromilor Alexe ca nici el nu face nimic decat sa lege ploile , Dimon care a facut mare greseala cu gradatiile de merit, Brinzei care si el are multe bube-n cap si lista este lunga , CA DOAR AU FOST SUSTINITI DE RENUMITA DOAMNA varlan – corect se scrie Varlan dar este prea mult pentru ea.

 6. Ar trebui sa ramana doar insp. de chimie, religie, biologie,limbi straine, – sa plece cei de la stiinte exacte secara, ungurenu,neata,intr-un cuvant sa se faca curatenie asa cum s -a mai spus, apoi vom avea si VALORI.

Comments are closed.