Miercuri, 16 august, s-a desfășurat prima probă scrisă a bacalaureatului de toamnă, cea la Limba și literatura română. Ministerul Educației a decis ca la această sesiune corectarea lucrărilor să se facă digitalizat, după experimentul din ultimii doi ani, din județul Călărași. Ghidul și procedura sunt cele utilizate la bacalaureatul 2022, pilotat la Călărași, iar platforma este una similară celei folosite anul trecut, potrivit edupedu.ro. Profesorii asistenți care au fost selectați să scaneze lucrările absolvenților și profesorii evaluatori trebuie să aibă certificat de competențe TIC. Procedura este descrisă succint într-un comunicat de presă al ME: „Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă. Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”.

claudia barna isjÎn județul Neamț, lucrările celor 274 de candidați prezenți la proba de astăzi, din 305 înscriși, au fost scanate imediat ce au fost predate. Cel puțin din acest punct de vedere, corectarea a început mult mai repede decât de obicei, având în vedere că după o probă scrisă lucrările erau adunate și transportate la liceul din alt județ unde se făcea evaluarea. „În acest moment mai avem circa 30 de lucrări de scanat și de încărcat în platformă, din 274. Nu s–au semnalat probleme până în acest moment, nici în ce privește procedura de scanare, nici referitor la vreo fraudă sau tentativă de fraudă din partea candidaților”, a declarat inspector școlar general adjunct Claudia Manuela Barna, președintele Comisiei județene de organizare a bacalaureatului sesiunea august 2023 în Neamț, cu jumătate de oră înainte de ora 13, când proba scrisă ar fi trebuit să fie încheiată. Procedura de evaluare digitalizată mai prevede ca după ce o lucrare este corectată, profesorul să șteargă fișierul de pe desktop și din coșul de gunoi (recicle byn).

Bacalaureatul continuă cu proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (mateamtică sau istorie), de joi, 17 august și proba la alegere de vineri, 18 august. Primele rezultate vor fi publicate în 25 august, până la ora 12, la centrele de examen și pe site-ul dedicat gestionat de Ministerul Educației, iar contestațiile se pot depune imediat, între orele 12-18. Rezultatele finale vor fi publicate în 29 august.

La această sesiune s-au înscris peste 33.900 de candidați la nivel național.

C.I.

Articolul precedentIncendiu la o grămadă de gunoi în cimitirul Pietricica, chiar lângă morminte. Nici o amendă, așteptăm o premiere
Articolul următorPiatra-Neamţ – Promisiune menţinută: Podul de la spital se deschide circulației în septembrie