0:00

Bacalaureat – Contestaţiile au mai adus un 10, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În urma contestațiilor de la Bacalaureat, rezultatele au scos din mânecă decarul perfect care întregește careul celor mai buni elevi de anul acesta. Pe lângă cei 3 pietreni care au avut media perfectă li s-a alăturat și Elena Monica Popa, absolventă a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț. Ea se numără printre puținii elevi cărora notele le-au fost modificate cu plus după ce au făcut contestații. Absolventă a profilului de Matematică-Informatică, Elena Monica a fost lipsită de 10 sutimi la proba de Matematică (obligatorie a profilului), reușind să ia notă maximă la celelalte discipline (Limba și literatura Română și Fizică). „Este o elevă extraordinară care merita această medie. Ne bucurăm că a fost răsplătită. Depinde cine i-a corectat lucrarea. Poate că cel care a corectat prima dată nu a văzut lucrarea ca fiind perfectă”, a spus Dorin Moroșanu, directorul CN „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

„Nimeni nu e perfect”

Cu toată modestia, Elena Monica a acceptat să ne destăinuie secretul care a dus-o pe podiumul celor mai buni elevi de la BAC. „Sunt fericită că am reușit să obțin această medie. Cele 10 sutimi care m-au despărțit de media maximă nu au fost atât de supărătoare. Știam că am făcut tot, dar mă gândeam că nimeni nu este perfect și poate că s-a strecurat o greșeală din neatenție. Am făcut contestație pentru că nu știam să fi greșit cu ceva.” Chiar dacă nu a participat la competiții naționale sau internaționale știe că ar putea pleca oricând din țară, având șanse reale la multe facultăți din străinătate. „Pentru a pleca în străinătate la alte facultăți este nevoie și de bani. M-am gândit și la facultățile din afară, dar până la urmă am ales o facultate din țară. Îmi doresc să fiu admisă la Facultatea de Inginerie  Aerospațială din București. Chiar dacă am rezultate bune voi mai trece prin emoțiile examenului de admitere unde am de parcurs probele de Matematică și Fizică”, a declarat absolventa.

„Nu am de gând să plec din țară.”

„După ce termin studiile n-am de gând să plec din țară. Vreau să ajung să lucrez într-un turn de control. E o dorință care s-a născut în ultimul an de liceu. Am pus în balanță pentru o perioadă de timp și Facultatea de Mecanică și Automatizări, dar am ales altceva. Rămân să fac studiile în țară și am de gând ca după facultate să lucrez tot aici”, a adăugat Elena Monica

Cu modestie spune că nu are de dat sfaturi pentru cei care vor să ia BAC-ul cu 10 și precizează faptul că pentru acest rezultat nu a fost nevoie „decât” de muncă. „Am avut și timp liber, dar totul a constat în multă muncă și cam atât”, a conchis Elena Monica. Maturitatea cu care această adolescentă a privit Bacalaureatul a făcut-o să zâmbească, un zâmbet împlinit care i-a fost acordat la reevaluare.

Multe reevaluate, puține „alese”

În urma „reclamațiilor”, județul Neamț a ajuns la 58,25%  promovabilitate, față de 57,61% înainte de rezultatele finale. Din promoțiile anterioare au mai sărit peste gardul minim al mediei 6 de la bacalaureat, 7 elevi. La fel de mare a fost bucuria și pentru 24 de elevi din promoția 2013 care au sperat cu sufletul la gură pentru un rezultat care să îi scape de lista rușinoasă.

Pe lângă statistici și procentaje, se naște o întrebare firească. Cine a greșit evaluatul sau evaluatorul? Cel puțin în cazul celor care le-au fost reevaluate lucrările și au primit în plus sau în minus cu peste 1,5 puncte. În rândul celor dezamăgiți se numără 54 de note care au fost micșorate cu 1 punct și 1,5 puncte, față de notele pe care le-au avut înainte de contestații. Nu sunt de trecut cu vederea nici cele 63 de lucrări cărora li s-au adăugat  între 1 și1,5 puncte. „Prima dată notele au fost corectate la Neamț. Contestațiile au mers la un centru de contestații și au fost corectate pentru a doua oară. Acolo unde s-au constatat diferențe de peste 1,5 puncte lucrările au fost corectate pentru a treia oară pentru a se vedea cine a greșit. Cei care nu au evaluat corect lucrările vor da o notă explicativă”, a spus “generalul ”Viorel Stan.

Marian TEODOROF

Articolul precedentEPOCA DE PIATRA NEAMȚ: Metru cub à la Apa Serv
Articolul următorRadu Tudorel, reprezentant al CA pentru concursul de la Spital