0:00

Azi, la Antologia Scriitorilor Români – Gellu Dorian: “Este cartea vârstei pe care o împlinesc”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi, la ora 17,00, la Biblioteca Judeţeană, debutează o nouă serie a unei manifestări literare de tradiţie la Neamţ, „Antologia Scriitorilor Români”. Iniţiată acum patru decenii în urmă de un grup de oameni de cultură din Piatra Neamţ (Gheorghe Bunghez, Constantin Tomşa, Marcel Dragotescu ş.a.) această manifestare literară a adus la Piatra Neamţ, în anii ’70-’80 ai secolului trecut pe câţiva dintre cei mai mari scriitori români contemporani, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu, Fănuş Neagu, Ioan Alexandru ş.a. În continuarea acestei tradiţii, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, noul director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” îşi pune în practică unul din proiectele mandatului său managerial, deschizând noua seria a acestei manifestări, primul invitat fiind poetul Gellu Dorian. Scriitorul invitat s-a născut în ziua 13 octombrie 1953 la Botoșani şi este  referent de specialitate la sectorul literatură-teatru al Centrului judetean de conservare şi valorificare a tradiţiei şi creaţiei populare Botoşani. Este redactor şef al revistei de cultură „Hyperion – Caiete botoşănene“, redactor şef şi consilier editorial al Editurii „Axa“ Botoşani, preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion – Caiete botoşănene“ Botoşani, director de programe al Societăţii Culturale „Dacia Revival International“ New York, membru în colegiile de redacţie ale revistelor: „Covorbiri literare”, „Poezia”, „Caietele de la Durău”. Este iniţiatorul colectiei de poezie „La steaua – Poeţi optzecişti”, Editura „Axa” Botosani, iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, acordat în fiecare an, la 15 ianuarie la Botosani şi iniţiatorul Congresului naţional de Poezie, ajuns la ediţia a V-a. A debutat la 6 august 1972 în revista „România literară“, sub pseudonimul George Dor, sub girul poetului Geo Dumitrescu. A publicat peste 30 de volume de poezie, proză, teatru, critică literară, este deţinătorul a numeroase premii importante, inclusiv cel al Uniunii Scriitorilor din România.

“Un scriitor este scriitor numai dacă scrie”

În avanpremieră la întâlnirea de azi cu cititorii din Piatra Neamţ, l-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre cartea pe care o va lansa la Biblioteca Judeţeană: „Cartea de poeme de la Editura Cartea Românească «Şaizeci de pahare la o masă» este cartea vârstei pe care o împlinesc. S-a scris în timp. Nu am grăbit-o, aşa cum s-au grăbit anii să treacă. Pe când eram copil, şaizeci de ani mi se părea o vârstă a bătrâneţii, a neputinţelor, a crepusculului. Acum vreau să cred că este o vârstă a ultimei tinereţi, nu, în care ne mai încercăm forţele cu tot felul de planuri de viitor. Că, nu-i aşa, când Dumnezeu vede omul ce planuri de viitor îşi face, îl apucă râsul. Se spune că paharul uneori este gol, alteori pe jumătate, alteori plin – i s-a umplut paharul, gata, dă pe de lături, a încurcat-o. De aici am plecat, de la aceste pahare prin care mi-am trecut viaţa, uneori cu împlinirile ei, alteori cu eşecurile ei, de cele mai multe ori, fie cu jumătăţi de măsură, fie cu asupra de măsură, încât, aşezat la o masă, cu o privelişte a anilor în faţă, am gustat din fiecare câte o gură, să văd ce arome, ce gusturi au mai păstrat peste timp. Nu este un jurnal în versuri, poate meditaţii asupra existenţei mele prin care au trecut, tangenţial, secant, brusc, brutal, tandru, omeneşte în fond, şi alte vieţi. Lor şi vieţilor plecate, ale părinţilor mei, li se dedică această carte, în anul meu de doliu, când fiinţa cea mai dragă mie, mama, a plecat cu speranţa că va da de altă viaţă mai bună Dincolo, la Dumnezeu. Cu Dumnezeu a fost şi aici, că altfel nu se putea. Că dacă eşti cu Dumnezeu aici, eşti şi Dincolo tot cu El. Şi mai lucrez, desigur, la un roman. Sper să-l termin până la sărbători. Şi nu sunt de loc scos din priză, speriat de lipsa de timp, de vârstă. Eu nu mi-am planificat, de exemplu, aşa cum îi aud pe unii, pe alţii, să scriu când voi ieşi la pensie. Mai am până atunci un lustru, aşa că scriu şi până atunci şi voi scrie şi după aceea. Am considerat din capul locului că un scriitor este scriitor numai dacă scrie. Şi mai ales dacă scrie bine”.

La această ediţie a Antologiei Scriitorilor Români vor fi alături de invitat criticul literar Mircea A. Diaconu, prorector al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, poeţii Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor Iaşi, Emil Nicolae, Adrian Romila, Radu Florescu.

Nicolae SAVA

Articolul precedentPiatra Neamț la Târgul de Turism
Articolul următorCopilă opărită cu apă