roman romanitaReprezentanţii Avocatului Poporului au derulat, în luna septembrie, un control la Complexul de Servicii “Romanița” din Roman, se precizează într-un comunicat al DGASPC Neamţ.

Din echipa de control au făcut parte un reprezentant al Domeniului privind Prevenirea Torturii în locurile de detenție, un medic, un psiholog și un reprezentant al Asociației Pro-Democrația. “Copiii cu dizabilități grave instituționalizați în acest complex sunt bine îngrijiți și beneficiază de toate condițiile și atenția necesară”, a fost concluzia echipei de control.

Potrivit raportului întocmit de echipa de control, „fiecare beneficiar avea pat propriu și un spațiu necesar asigurării unui trai în condiții bune și conform normelor legale (6 mp/copil). Cele două bucătării erau curate, bine dotate și, potrivit medicului echipei, se încadrau în standardele privind procurarea, depozitarea și prepararea hranei“.

Echipa de control a pus mare accent și pe interacțiunea personalului cu copiii iar concluziile au fost îmbucurătoare. „Conform părerii medicului echipei, interacțiunea copiilor cu personalul de îngrijire era cordială. Potrivit opiniei psihologului, în relația dintre asistente/infirmiere și copii se observă un stil de atașament sănătos, securizant iar personalul dădea dovadă de multă răbdare. Copiii manifestau emoții pozitive la interacțiunea cu personalul, neprezentând semne de tristețe, deprimare sau anxietate“, se mai arată în raportul de control.

dgaspc 02Reprezentanții Avocatului Poporului au recomandat DGASPC Neamț să efectueze demersuri la autoritățile ierarhic superioare pentru instalarea unui lift și pentru achiziționarea unei ambulanțe proprii.

În Complexul de Servicii Romanița Roman sunt îngrijiți 40 de copii din județ, cu vârste cuprinse între 5 luni și 10 și care suferă de dizabilități neuro-psiho-motorii, 5 fiind cu handicap accentuat iar restul cu handicap grav. De asemenea, există și un centru maternal iar la momentul controlului erau cazate acolo două mame minore cu bebelușii lor.

„În ultimii ani s-au făcut progrese uriașe în domeniul îngrijirii copiilor cu dizabilități instituționalizați, făcându-se investiții foarte mari atât în dotări cât mai ales în resursele umane. Știam că în centrele din județ beneficiarii au parte de servicii de îngrijire de calitate, dar este o mare satisfacție să vedem acest lucru certificat și de Avocatul Poporului, instituție imparțială ce are ca scop prevenirea oricăror forme de abuz. Constatările echipei de control ne bucură dar ne motivează ca în continuare să facem tot ceea ce este posibil pentru a crește calitatea vieții acestor copii cu grave probleme de sănătate“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț. (ZCH NEWS; FOTO: Ziarul de Roman)

Articolul precedent“Zguduială” de dimineaţă în Vrancea!
Articolul următorACTUALIZARE Claudiu Stafie chemat la DNA! Are companie selectă: Ilie Sârbu şi Adriean Videanu!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.