Autoritățile nemțene se pregătesc pentru sezonul estival și, pentru a nu fi luate prin surprindere de evenimente negative, și-au făcut deja planul de măsuri de acțiune pentru această vară, planuri prezentate în plen joi, 30 iunie, în cadrul Colegiului Prefectural Neamț. Concluzia este una singură: se întețesc controalele celor de la Pompieri, Poliție, Protecția Consumatorilor, DSV și DSP.
Pompierii au pus gând rău grataragiilor
Printre riscurile menționate de colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, se numără creșterea numărului de incendii de vegetație, dar și a celor din fondul forestier, cauzate de grataragii care uită de măsurile de siguranță atunci când se joacă cu focul în pădure, accidentelor rutiere sau cazuri de înec.
„Traficul aglomerat va creşte timpul de deplasare a echipajelor. Totodată, evenimentele estivale necesită intervenția unui număr mare de personal. Facem din timp controale de prevenire pe incendii, inclusiv în camping-uri şi tabere. De mâine, vom avea un punct de lucru temporar în Bicaz, unde vor fi un echipaj stingere cu apă şi spumă şi o ambarcaţiune pe lac, pentru a veni în ajutorul turiștilor care vin aici. Cel puţin doi membri din echipaj vor fi paramedici”, a anunțat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.
Șeful pompierilor a anunțat că cei care s-au făcut vinovați de producerea unor incendii ca urmare a arderilor de miriști nu au mai primit finanţare de la APIA, ducând astfel la o scădere a numărului de incendii.
Șeful polițiștilor nemțeni îi sfătuiește pe oameni să nu cadă în plasa șarlatanilor
Comisarul șef Paul Tablan, șeful IPJ Neamț, îi asigură pe nemțeni că polițiștii vor supraveghea cu mare atenție evenimentele religioase sau culturale din județ, cum ar fi Ziua Muntelui Ceahlău, Ziua Marinei, Sfânta Adormire a Maicii Domnului, zilele oraşelor/comunelor etc. Tot ei se vor ocupa și de prevenirea accidentelor şi blocajelor rutiere sau a stărilor conflictuale ce pot apărea între turişti şi operatorii care și-au făcut reclamă mincinoasă. Chiar dacă intră în vacanță, nemțenii sunt sfătuiți să nu-și piardă vigilența și să nu cadă în plasa metodelor de tip „accidentul” sau „concursul”.
Cei de la DSV și DSP spun că principalele acțiuni din perioada estivală se vor centra pe controalele din unitățile de cazare, cofetării și patiserii, dar și în ștranduri, piscine și camping-uri. O altă problemă în timpul verii o reprezintă apa din fântâni sau din piscine, motiv pentru care cei de la DSP au început deja recoltarea de probe, însă au spus că cele mai multe solicitări pentru a analiza apa din fântâni le-au primit din partea primarilor din zona Târgu Neamț și mai puțin de la Piatra Neamţ sau Roman. (Andreea AMARIEI)