pietricica turism

Doi bătrâni din satul Scheia, comuna Alexandru Ioan Cuza, din judeţul Iaşi, au rămas fără 44.000 de euro şi peste 100.000 de lei, sâmbătă, 10 februarie, după ce-au primit vizita a 3 ţigani, care s-au arătat interesaţi să cumpere cartofi de la ei. Metoda folosită a fost cea clasică: „cumpărătorii” au plătit cu o bancnotă de valoare mare, numai ca să vadă de unde primesc rest. Odată ce a fost „identificat” locul în care bătrânii ţineau banii, n-a mai rămas mare lucru de făcut. Doi dintre ţigani i-au ţinut de vorbă şi le-au distras atenţia pentru câteva minute, iar al treilea a operat, furând o mică avere. Cei doi soţi, femeia de 76 de ani şi bărbatul de 82 de ani, cultivă pământ şi vând din recoltă, însă banii pe care-i aveau nu erau doar ai lor, ci proveneau şi din economiile celor 5 copii, care lucrează în străinătate.

Imediat după ce-au fost sesizaţi, poliţiştii au împânzit comuna, dar şi localităţile limitrofe, în căutarea unui autoturism Audi A4, înmatriculat în Bulgaria. Aceeaşi maşină s-a oprit, acum vreo două săptămâni, la poarta unui bătrân din comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ. Omul a avut noroc, însă, pentru că a înţeles din atitudinea indivizilor că nu aveau intenţia să cumpere ceva. I-a pus pe fugă şi a anunţat poliţia.

Se pare că escrocii sunt din comuna Moţca, Iaşi, şi au făcut victime prin mai multe localităţi. Problema este că au grijă să-şi pună prada la adăpost şi, de regulă, n-au niciun bun pe numele lor, ca să poată fi recuperat prejudiciul în caz că sunt prinşi. Aşa că metoda optimă de a evita surprizele cu astfel de „cumpărători” rămâne refuzul ferm. (C.M.)