pietricica turism
heidelbergcement

Doi bătrâni din satul Scheia, comuna Alexandru Ioan Cuza, din judeţul Iaşi, au rămas fără 44.000 de euro şi peste 100.000 de lei, sâmbătă, 10 februarie, după ce-au primit vizita a 3 ţigani, care s-au arătat interesaţi să cumpere cartofi de la ei. Metoda folosită a fost cea clasică: „cumpărătorii” au plătit cu o bancnotă de valoare mare, numai ca să vadă de unde primesc rest. Odată ce a fost „identificat” locul în care bătrânii ţineau banii, n-a mai rămas mare lucru de făcut. Doi dintre ţigani i-au ţinut de vorbă şi le-au distras atenţia pentru câteva minute, iar al treilea a operat, furând o mică avere. Cei doi soţi, femeia de 76 de ani şi bărbatul de 82 de ani, cultivă pământ şi vând din recoltă, însă banii pe care-i aveau nu erau doar ai lor, ci proveneau şi din economiile celor 5 copii, care lucrează în străinătate.

Imediat după ce-au fost sesizaţi, poliţiştii au împânzit comuna, dar şi localităţile limitrofe, în căutarea unui autoturism Audi A4, înmatriculat în Bulgaria. Aceeaşi maşină s-a oprit, acum vreo două săptămâni, la poarta unui bătrân din comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ. Omul a avut noroc, însă, pentru că a înţeles din atitudinea indivizilor că nu aveau intenţia să cumpere ceva. I-a pus pe fugă şi a anunţat poliţia.

Se pare că escrocii sunt din comuna Moţca, Iaşi, şi au făcut victime prin mai multe localităţi. Problema este că au grijă să-şi pună prada la adăpost şi, de regulă, n-au niciun bun pe numele lor, ca să poată fi recuperat prejudiciul în caz că sunt prinşi. Aşa că metoda optimă de a evita surprizele cu astfel de „cumpărători” rămâne refuzul ferm. (C.M.)

aleho