Două accidente în care au fost implicați motocicliști au avut loc în judeţul Neamț, în mai puțin de 24 de ore. Dacă în primul, produs la Roznov, motociclistul a lovit o femeie, ambii pierzându-și viața, în cel de-al doilea accidentul a fost provocat de șoferul unei autoutilitare, care a lovit motocicleta.
„În ziua de 25 august, în jurul orei 10.40, polițiștii rutieri au fost sesizați despre faptul că, pe DN 15, în localitatea Costișa, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unui motociclist. Din primele cercetări, se pare că, în timp ce un tânăr, de 23 de ani, din Galați, conducea o autoutilitară pe DN15, în direcția Bacău-Piatra Neamţ, nu a păstrat o distanță suficientă față de motocicleta ce-l preceda, condusă de către un bărbat, de 39 de ani, din Cluj, cu care a intrat în coliziune. În urma impactului, motocicleta a fost proiectată în autoturismul care circula în aceeași direcție de mers, în fața sa. Din evenimentul rutier a rezultat avarierea celor 3 autovehicule și rănirea motociclistului”, informează subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.
Polițiștii nemțeni amintesc șoferilor o serie de recomandări atunci când se află pe drum pe lângă vehicule pe două roți tocmai pentru a preveni producerea unor astfel de accidente. „Atragem atenția tuturor conducătorilor auto ca atunci, când întâlnesc parteneri de trafic care conduc autovehicule pe două roţi, să adopte o conduită mai atentă, să reducă viteza, să le acorde prioritate şi să le ofere spaţiul necesar, tratându-i ca şi cum s-ar deplasa tot pe 4 roţi”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.
Sfaturi pentru motocicliști atunci când sunt în trafic
Și pentru motocicliști există o serie de sfaturi din partea polițiștilor nemțeni: să păstreze contactul vizual și să nu presupună că sunt văzuți de ceilalți participanți la trafic, să încerce să mențină contactul vizual cu șoferii care ar putea fi pe cale să le intersecteze traiectoria, să anticipeze intențiile partenerilor de drum, mai ales că unii nu pot aprecia corect distanța față de motocicletă, fie ei șoferi sau pietoni. Totodată, ar fi bine să se ferească de vehicule la viraje şi intersecţii, deoarece, după cum informează polițiștii, cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare, și să abordeze curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia”, multe accidente întâmplându-se din cauza pătrunderii pe sensul opus.
„Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale. Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular «în straturi», astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare. Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă. Fiţi vizibil – purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule”, mai informează cei de la IJP Neamț. (Andreea AMARIEI)