• primele facturi la căldură vor fi decontate în decembrie

Astăzi, 20 noiembrie, este ultima zi în care mai puteți depune cereri de subvenție pentru încălzirea locuinței. Beneficiază de ajutor în sezonul rece familiile și persoanele singure, care au un venit net lunar  cuprins între 615 și 1.082 de lei pe lună de membru de familie.

Formularele specifice se găsesc la Primăria Piatra-Neamț, camera 20, Birou Relații cu Publicul. Cererea și declarația pe propria răspundere trebuie să conțină: cartea de identitate sau certificatul de naştere pentru copiii mai mici de 14 ani, adeverinţă de salariat (cupon de pensie, şomaj, creşterea copilului, pensie handicap şi extras de cont pentru luna anterioară depunerii cererii, documente doveditoare la bunurile aflate în proprietate, o adeverinţă în acest sens eliberată de Direcţia de Taxe şi Impozite precum şi o copie xerox după factura emisă E.On Gaz/E.On Electrica, în funcţie de tipul de încălzire pentru care s-a optat.

Pe de altă parte, beneficiarii care se încălzesc în sistem centralizat vor depune actele la asociaţia de proprietari de care aparţin.

Primele facturi la căldură, decontate de Moş Nicolae

Primii bani decontaţi ar urma să vină chiar la începutul lunii decembrie, afirmă Mihaela Alungulesei, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Prestaţii Sociale Neamţ:
“Anul acesta vor fi mai mulţi beneficiari pentru că intră în sfera celor care primesc ajutor şi cei care optează pentru încălzirea electrică. Am primit multe întrebări referitoare la fonduri, dacă ele vor fi sau nu suficiente. Pe cale ierarhică noi am primit asigurări că da, banii vor ajunge pentru toţi cei care s-au încadrat în temeiul legii, au depus actele la timp. Pot să vă spun că începând cu data de 5 decembrie ar urma să se facă primele plăţi pentru luna noiembrie. Cei care nu apucă să depună cererile tip până pe data de 20 noiembrie trebuie să ştie că o pot face şi mai târziu, cu menţiunea că vor primi subvenţiile cu ceva întârziere.”

Iarna trecută, Primăria Piatra-Neamț a înregistrat 7.000 de cereri de subvenții pentru încălzire. Dintre acestea, doar 5.900 au fost aprobate.

Peste 3.100 de nemțeni din cei care au solicitat ajutor de căldură au primit banii pentru încălzirea cu gaze naturale. Ţinând cont de noile prevederi care-I includ în sfera beneficiarilor şi pe cei care optează pentru încălzirea electrică, anul acesta, numărul nemţenilor care vor primi ajutor va fi mai mare.

Ioana HAGI-STAN