0:00

Astăzi, la Biblioteca judeţeană, lansare de carte “Muzică pentru pisici”, de Giuseppe Masavo, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Poetul nemţean cu nume italienesc, Giuseppe Masavo (pseudonimul literar al lui Giuseppe M. Asăvoaiei, născut la 16 martie 1954, la Piatra Neamţ, absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, în 2003, profesor şi antrenor de schi de performanţă la Borşa, Maramureş şi Piatra Neamţ, la Liceul cu program sportiv, din 2006) îşi lansează astăzi, de la ora 18, la Biblioteca judeţeană “G.T. Kirileanu”, cel de-al doilea volum de versuri al său “Muzică pentru pisici”, carte apărută recent la Editura “Limesc” din Cluj, condusă de alt poet important al literaturii române, Mircea Petean. Acum un an, Giuseppe Masavo debutase la o editură din Piatra Neamţ, “Crigarux” (a criticului literar Cristian Livescu), tot cu un consistent volum de poezie (încă neasimilat de critica literară), “Parabolia. Poeme din Nord”, o carte excepţională de versuri cum rar apar în aceste timpuri în care maculatura face ravagii prin edituri.

Optzecist întârziat, cu un debut în revistă (prin publicaţiile studenţeşti clujene), cu un sfert de veac în urmă, Giuseppe a atras atenţia criticii literare încă de atunci, reputatul profesor, critic literar dar şi poet, Ion Pop de la Cluj propunându-i un debut editorial la “Dacia”, vechea editură clujeană, dar manuscrisul a rămas rătăcit prin sertarele acesteia. Astfel că l-au prins evenimentele din 1989 încă nedebutat, deci cvasinecunoscut printre congenerii săi.

“Cum scria, cum scrie Giuseppe poezie? Ei bine, el practică o poezie a cotidianului ca mai toţi optzeciştii căci tot un optzecist întârziat îl socoate Livescu însuşi. De fapt, e vorba de o poetică a întâlnirii. Emoţia întâlnirii se produce la nivelul senzaţiei. Nu întâmplător el ţine să pună un motto din Andre Gide unuia dintre textele sale: «Orice cunoaştere ce n-a fost precedată de o senzaţie îmi este nefolositoare». O menţiune aparte merită poemele inspirate de emoţia întâlnirii – chiar şi doar pe calea undelor – cu un prieten de demult şi de departe, cu un fragment de peisaj sau cu o reminiscenţă a trecutului. Sunt poeme simple, «umane» şi poate tocmai de aceea emoţionante” – scrie în prefaţa cărţii poetul Mircea Petean.

Îl vor însoţi la lansarea de azi din sala Cupolă a Bibliotecii poeţii Emil Nicolae şi Nicolae Boghian, criticul literar şi prozatorul Adrian G. Romila, întâlnirea fiind moderată de scriitorul Adrian Alui Gheorghe.  Să sperăm că previziunea poetului, strecurată într-un poem de la pagina 74 a volumului lansat azi, să se adeverească: “einstein lansase formula e=mc2 / iar trenul personal 7512 pe ruta piatra neamţ – bacău /  fu ales să demonstreze experimental teoria relativităţii / ziua de 17 mai poate fi socotită o constantă nerelevantă / auditoriul era numeros adunat sub cupola / de la etaj a bibliotecii judeţene”.

Nicolae SAVA

Articolul precedentSupercupa ”Adrian Popa” va fi transmisibilă
Articolul următorProfesorul Traian Cicoare – 7 ani de la plecare