0:00

Asociațiile revoltate de preţul utilităților, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prețul apei potabile, ”jecmăneala” pe care Apa Serv o face cu beneficiarii, câinii comunitari, legislație depășită și nerespectată, centrale termice abandonate și transformate în toalete publice, boschetari și hoți și devize de lucrări supraestimate pentru anveloparea termică a blocurilor. Sunt doar câteva dintre problemele pe care asociațiile de proprietari din Piatra Neamț le-au reproşat prefectului județului și viceprimarului Aurelia Simionică, la întâlnirea de luni, 23 septembrie. Exasperați de ceea ce se întâmplă în Piatra Neamț, președinții de asociații au spus răspicat: „frate, frate dar brânza e pe bani: ne ajutați, vă ajutăm”. Oamenii au cerut modificarea legislației după care funcționează asociațiile de proprietari dar și demersuri pentru a se putea schimba clauzele contractuale dintre asociații și societățile furnizoare de servicii.

 „Asociaţiile sunt discriminate”

”Asociațiile de proprietari sunt discriminate prin politicile locale, județene și naționale. Legea 230 este o lege comunistă. Contractul cadru care este încheiat potrivit ordonanței 90 este discriminatoriu și nu permite beneficiarului de a negocia contractul, clauzele sunt abuzive, în defavoarea consumatorilor. Apa Serv și Branter, potrivit regulamentului ar fi trebuit să consulte utilizatorii și organizațiile asociative când au ajustat prețurile. Toate deciziile sunt luate în defavoarea utilizatorilor. Nu au fost consultate asociațiile, nu au fost făcute analize de tip economic. Sunt oameni care au restanțe la întreținere din cauză că nu au venituri de niciun fel. Asociațiile de proprietari reprezintă o categorie defavorizată, este un lux să stăm la bloc? Dacă Apa Serv va continua cu debranșările va încasa bani mai puțini, iar noi vom căuta alți furnizori. Facem un apel public să ne sprijiniți în acest sens. Când a fost majorat prețul la gunoi, contractul a fost impus, nu s-a negociat niciun preț. Vor fi procese, iar asociațiile vor avea câștig de cauză”, a spus Dragoș Seceleanu, reprezentant al asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț.

”Păi ne credeți proști?”

Problema numărul unu: bătaia de joc Apa Serv și mai nou, Brantner.

”Apa Servul este stat în stat. Nici măcar nu vor să stea de vorbă. La noi se înregistrează consumuri de peste 50% față de normal. Contoarele de bloc sunt uzate moral, au peste 15 ani și Apa Servul dă vina pe picătura din casă. Brantnerul la început spăla tomberoanele, le dezinfecta, acum nu mai fac nimic. Străzile sunt săpate, sunt ca valurile Dunării. De doi ani de zile avem cerere la primărie să tăiem un plop, nu găsim înțelegere la nimeni, vorbim degeaba, nu ne bagă nimeni în seamă. Comunicarea este foarte proastă. Apa curge de la deal la Piatra… Bucureștiul plătește jumătate apa cât o plătim noi. Mâine, poimâine o să vreți să vă votăm! Trebuie să vă zbateți pentru noi. Am în zonă 700 de câini. Am făcut 700 de sesizări și am dat vreo 700 de telefoane. Am să spun și eu dragi bunici cu copii, veniți că vă mănâncă câinii. Blocurile nemțești sunt cele mai vechi din oraș. Cum să coste reabilitarea unui bloc, făcută de primărie, 7,5 miliarde lei. La primărie devizul e 200 metrul pătrat, iar un preț normal, și de o calitate bunișoară e 65 de lei. Reabilitarea ne-a dat pe spate. Au pus termopanul la 600 de lei metrul pătrat. Păi au băgat acolo inclusiv termopanele puse de proprietari. Păi ne credeți proști?”, a spus în aplauzele unei săli pline dl. Șerbănescu, președintele unei asociații de pe Aleea Margaretelor.

”Prețul gigacaloriei este enorm, iar în aceste blocuri sunt oameni nevoiași. De aia s-au și debranșat oamenii. Pe plan local nu suntem ajutați de nimeni. Avem o grămadă de probleme cu cei care fură din apartamente, care sparg mașinile și magazinele de la parterul blocurilor, e plin de oameni fără adăpost. Dorim să se implice mai mult poliția comunitară”, a spus şi președinta Asociației de proprietari bl. 22 Piatra Neamț.

Răspunsul autorităţilor

Interpelările președinților de asociații din Piatra Neamț nu au rămas fără răspuns din partea autorităților, mai ales că întâlnirea a fost organizată de Prefectura Neamț. Viceprimarul Aurelia Simionică a amintit despre protocolul care se va semna cu Poliția Municipiului, despre subvențiile și ajutoarele acordate pentru energia termică și nu a ocolit subiectul Apa Serv, venind cu propuneri în privința scăderii prețului apei.

”Eu cunosc multe din problemele cu care vă confruntați atât din audiențe, cât și din sesizările și memoriile care sunt depuse la Primărie. Din păcate eu cred că este o mare lipsă de comunicare cu victime colaterale care suntem noi, asociațiile. Apa Serv este o societate a Consiliului Județean, iar Consiliul Județean înseamnă tot județul. Apa Serv este condusă de AGA, formată din consilieri aleși. Este un alt organism care taie și spânzură acolo: ADI Aqua Neamț. Aqua Neamț fixează prețul apei, nici măcar CJ nu mai fixează prețul. Trebuie făcute investiții în ceea ce înseamnă reparațiile conductelor, trebuie început un proiect de reabilitare. Apometrul trebuie să fie la ușa omului. Eu aș propune două măsuri de bază: stoparea pierderilor și contorizarea induviduală”, a explicat Aurelia Simionică.

George Lazăr, prefect al județului Neamț a explicat că toate propunerile făcute pe marginea legislației ce guvernează asociațiile de proprietari vor ajunge la parlamentarii de Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentApa Serv dornică să reia debranșările
Articolul următorBariere la SJ Neamț, din octombrie