Într-un comunicat emis de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, este prevăzut ca asistenții medicali care au absolvit studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată, într-o specialitate de profil clinic și care au absolvit ulterior studii superioare de asistent medical generalist sau moașă să fi încadrați pe funcția corespunzătoare studiilor superioare absolvite.În sprijinul acestui demers, a apărut Legea 358/2013, privind reforma în domeniul sănătății, lege ce urmează să fie aplicată pe întreg parcursul acestui an.

O altă noutate care apare odată cu intrarea în vigoare a acestei legi prevede că asistenții medicali cu profil paraclinic, farmacie, medicină dentară, balneofizioterapie, încadrați în sistemul public în baza diplomei sau certificatului de studii sanitare de specialitate, fie ele postliceale sau superioare de scurtă durată, care au absolvit studii superioare în profilul acestora, se încadrează în funcția corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menținerea gradului de principal și a gradației avută la data promovării.

Din cei 1371 de salariați ai Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, angajați pe perioadă nedeterminată, peste 700 sunt absolvenți de studii postliceale. La Unitatea de Primire Urgențe, precum și la secțiile Obstetrică – Ginecologie și Chirurgie, este încadrat câte un asistent medical absolvent al unei facultăți de profil. (A.S.)