Asociații locale de meșteșugari și artizani independenți sunt invitaţi să participe luni, 19 octombrie, la prezentarea primei rețele naționale a meșteșugarilor rurali. Evenimentul va avea loc între orele 10:00 – 12:30 la Galeriile „Pod Pogor” din Iași, conform unui comunicat de presă al organizatorilor. Scopul evenimentului este promovarea retelei si a oportunitatilor pe care aceasta le creează, inclusiv cooptarea de noi membri, îndeosebi organizaţii care desfăşoară activităţi şi proiecte pentru dezvoltarea şi promovarea meşteşugurilor populare în mediul rural.
Meșteșugurile din Moldova: o resursă pentru dezvoltarea rurală
Zona Moldovei s-a remarcat în cadrul proiectului MADE IN RURAL, proiect care vizează revigorarea meşteşugurilor şi stimularea antreprenoriatului rural, prin comunități extrem de active și pasionate de arta populară. Aproape 500 de persoane vulnerabile din Moldova rurală au finalizat cursuri de ţesătorie sau antreprenoriat, 45 dintre ele fiind premiate cu câte 10.000 de lei pentru a-și transforma pasiunea pentru meşteşuguri într-o mică afacere. Implicarea artizanilor în asociațiile meşteşugăreşti nou create la Ceplenița, Scobinți, Covasna, Todirești, Vulturești sau Sauca, precum şi în rețeaua de susţinere creată prin proiect le oferă şansa reprezentativităţii atât la nivel județean, cât și național.
Bujorii din Laza, prima asociație înființată în judeţul Vaslui, este un exemplu viu de ambiție și determinare în demararea unei mici afaceri locale. „Domeniul în care doresc să progresez, deschizând această afacere, este unul de care sunt atașată de la o vârstă fragedă, pentru că m-am născut la țară, acolo unde acul înlocuiește stiloul în timpul vacanțelor și unde războiul de țesut nu lipsea din nicio casă pe timp de iarnă”, povestește Iulia Maftei, una dintre membrele fondatoare ale asociației. Asociațiile din zonă au deja două colaborări constante cu ateliere de creație din Iași, dar și cu primăria din Solești, pentru care lucrează costume populare și broderii.
Marius Grădinariu din comuna Ceplenița este un alt exemplu de succes din zona Moldovei. Talentul lui de a lucra cu lemnul, perfecționat încă din copilărie, dar și sesiunile de consiliere în afaceri primite în cadrul proiectului l-au ajutat să obțină un contract cu un comerciant din Marea Britanie. „Stăteam şi aşteptam să vină oamenii din sat să-mi bată la poartă. Acum ştiu că nu aşa se fac banii. E nevoie de planificare şi de căutarea permanentă de noi parteneri şi clienţi. Cursul de antreprenoriat mi-a schimbat complet perspectiva asupra muncii mele”, mărturiseşte Marius.
Meşterii populari au nevoie de recunoaştere publică
Fundaţia World Vision România dezvoltă de peste patru ani proiecte care urmăresc revitalizarea artei populare meşteşugăreşti şi promovarea acesteia ca oportunitate accesibilă oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economică a comunităţilor. Reţeaua naţională pentru susţinerea meşteşugarilor reprezintă pasul următor în structurarea iniţiativelor precedente şi urmăreşte să împuternicească asociaţiile de meşteşugari din spaţiul rural să găsească resurse şi resorturi pentru a se autosusţine şi a se dezvolta. Reţeaua Naţională a Meşteşugarilor Rurali va facilita schimbul de resurse între organizaţiile existe la nivel naţional, de la informaţii de interes general – surse de finanţare, oportunităţi de desfacere etc – până la consultanţă specializată. Reţeaua Naţională a Meşteşugarilor Rurali completează acţiunile desfăşurate de diverse instituţii sau ONG-uri în sprijinul meşterilor populari din spatiul rural şi poate deveni structura care reprezintă public interesele acestora, în special în relaţia cu factorii responsabili de clarificarea situaţiei legislative a meşterilor populari.
Despre MADE IN RURAL
MADE IN RURAL este un proiect pentru dezvoltarea meşteşugurilor şi stimularea antreprenoriatului în mediul rural care oferă gratuit calificare, consiliere şi mediere profesională, precum şi sprijin pentru începerea unor mici afaceri. Proiectul se desfăşoară în perioada 31 martie 2014 – 15 decembrie 2015 în beneficiul persoanelor din mediul rural, judeţele Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Cluj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Vaslui şi Vâlcea.
Despre World Vision România
World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare comunitară şi advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile rurale, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valori creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 25 de ani de prezenţă în România a desfăşurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii şi adulti, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. (ZCH NEWS)