Anchetatorii au stabilit că principala firmă implicată în rețeaua specializată în evaziune fiscală (la care s-au făcut 33 de percheziții în ziua de 7 iulie) aparține lui Constantin Enciu, din Agapia, care a mai avut probleme legate de afacerile sale. Este vorba despre SC Gen Fier Construct SRL, în cazul căreia una dintre sesizările penale a fost făcută de comisarii de la Garda Financiară Neamț în anul 2011. La vremea aceea, prejudiciul calculat în dauna bugetului de stat era de peste 23.000 de lei. Enciu făcea afaceri cu materiale de construcții cu o firmă fantomă din Brașov și toate tranzacțiile erau însoțite de facturi plătite în numerar.
Acum doi ani, în iunie 2014, Constantin Enciu a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală, iar termenul de încercare pe care l-a primit a fost de 3 ani și 4 luni. Acțiunea făcută în ziua de 7 iulie, a demonstrat că nu s-a potolit și, din acest motiv, a fost singurul din cei 6 reținuți dus la arestare. Pentru ceilalți 5, procurorul de caz a dispus, din start, plasarea sub control judiciar. Instanța care l-a judecat pe Enciu nu l-a trimis după gratii, dar a dispus arestarea la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.
Tot în anul 2014, Tribunalul Neamț a dispus radierea firmei: ”Admite cererile de atragere a răspunderii personale şi închidere a procedurii insolvenţei formulate de lichidatorul judiciar Moldoinsolv S.P.R.L. şi, în consecinţă: Dispune ca pasivul rămas neacoperit al debitorului S.C. Gen Fier Construct S.R.L. în sumă de 2.030.825,44 de lei să fie suportat de pârâtul Enciu Constantin. Dispune închiderea procedurii insolvenţei debitorului. Dispune radierea debitorului din Registrul Comerţului Neamţ”.
Partea frumoasă a poveștii este preluarea firmei, de către Enciu Constantin și Flavius Marian Cristescu Herlea, pe 1 martie 2010, de la Mihai și Iulia Vițelaru (fostul viceprimar de Bălțătești și soția acestuia). Sediul a fost mutat de la Bălțătești la Agapia, iar primele semne de prosperitate au apărut imediat, cifra de afaceri crescând de la 126.000 de lei, la 1.360.000 de lei doar după 9 luni de activitate. În 2013, însă a început declinul, deși problemele penale aveau deja ”vechime” de doi ani. Însă, acum, după noua anchetă și cu o condamnare cu suspendare la activ, Constantin Enciu chiar are șanse mari să ajungă la închisoare. (C.M.)