Anul trecut, aproape 19.800 de oameni au murit în accidente rutiere pe drumurile din Uniunea Europeană. Chiar dacă numărul victimelor a scăzut cu 3% față de anul 2023, salvând astfel aproximativ 600 de vieți, realitatea este încă departe de obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor până în anul 2030.
Din datele furnizate de Comisia Europeană, Suedia și Danemarca sunt cele mai sigure țări, cu doar 20 și, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori. Pe de altă parte, Bulgaria și România au cele mai ridicate rate ale mortalității, deși au făcut progrese importante în reducerea accidentelor mortale.
Grecia, Spania, Franța și Italia au înregistrat scăderi modeste ale numărului de decese rutiere, în timp ce Irlanda și Estonia au raportat o creștere a accidentelor fatale. La polul opus, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia și Slovenia au făcut progrese considerabile spre obiectivul de reducere cu 50% a deceselor până în 2030.
Statisticile arată că bărbații sunt implicați în majoritatea accidentelor mortale (77%). Persoanele de peste 65 de ani și tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt cele mai vulnerabile categorii. Drumurile rurale rămân cele mai periculoase, cu 52% dintre accidente având loc pe acestea. Printre cauzele principale se numără viteza excesivă, neadaptarea la condițiile de trafic și nerespectarea regulilor de circulație.
Pietonii, bicicliștii și motocicliștii, reprezintă aproape 70% din decesele din mediul urban.
România, în continuare pe primul loc la accidente mortale
România rămâne țara cu cea mai mare rată a mortalității în accidente rutiere din UE. În 2024, s-au înregistrat 86 de decese la un milion de locuitori. Principalele cauze ale accidentelor grave fiind indisciplina pietonilor, viteza excesivă și abaterile bicicliștilor. În primele 11 luni ale anului trecut, peste 1.300 de persoane au murit pe drumurile din țară, iar aproape 3.000 au fost rănite grav.
Pentru a reduce numărul accidentelor, autoritățile au adoptat noi măsuri, cum ar fi modificarea și înăsprirea Codului Rutier, instalarea de parapete mobile și construirea de sensuri giratorii. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că, fără modernizarea infrastructurii și o educație rutieră mai bună, numărul accidentelor va rămâne ridicat.
La nivel local, în cadrul unei conferințe de presă organizate de IPJ Neamț, în data de 20 februarie, comisarul șef de poliție Urserescu Dănuț, de la serviciul rutier, a declarat că județul Neamț a înregistrat 168 de accidente rutiere grave în 2024, soldate cu 52 de morți și 133 de persoane rănite grav. Cele mai frecvente cauze au fost:
- abaterile pietonilor (39 de accidente, 12 decese, 27 de răniți grav);
- indisciplina bicicliștilor (23 de accidente, 6 decese, 17 răniți grav);
- viteza neadaptată la condițiile de drum (24 de accidente, 8 decese, 16 răniți grav).
Măsuri la nivel european
Pentru a reduce numărul accidentelor, Comisia Europeană a propus un pachet de reforme, inclusiv actualizarea cerințelor pentru permisele de conducere și intensificarea aplicării transfrontaliere a normelor rutiere. De asemenea, urmează să fie adoptate noi reglementări privind inspecția tehnică auto pentru a înlătura vehiculele nesigure de pe drumuri.
Obiectivul final al Uniunii Europene este reducerea cu 50% a deceselor rutiere până în 2030 și atingerea „Viziunii Zero” – eliminarea totală a accidentelor mortale – până în 2050. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să devină realitate, este nevoie de investiții majore în infrastructură, educație rutieră și respectarea strictă a regulilor de circulație.
Denisa POPA
Foto: Comisia Europeană