0:00

APIA Neamț  și problemele fermierilor nemțeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Eliberarea adeverințelor pentru solicitarea creditelor

APIA Neamț anunță fermierii din județ că, ”începând cu data de 06.08. 2014, se primesc solicitările de eliberare de Adeverințe Înregistrare Fermier, în scopul accesării de către solicitanți a creditului pentru finanțarea capitalului de lucru, în vederea desfășurării activităților curente de către beneficiarii schemelor de sprijin pe suprafață în campania 2014”.

”Fermierii pot solicita adeverință dacă toate controalele, pe teren și administrative, au fost terminate. Înainte de solicitarea adeverinței, se recomandă fermierilor să clarifice cu responsabilitate instrumentarea cererii SAPS toate aspectele legate de verificare administrativă, deoarece procesarea solicitării fermierului trebuie făcută de APIA  în maximum 48 de ore. Dacă rămân aspecte de verificare administrativă neclarificate, solicitarea va fi respinsă, iar procedura trebuie reluată, lungind, practic, timpul de eliberare a adeverinței. Cererea de eliberare a adeverinței este tip, fiind pusă la dispoziția fermierilor la Centru județean Neamț și la toate centrele locale APIA din județ”, a declarat Mihai Dorneanu, director executiv al APIA Neamț.

• Documentele care însoțesc cererea:

– copie după Cartea sau buletinul de identitate, dacă este vorba despre o persoană fizică

– în cazul persoanelor juridice, originalul împuternicirii de reprezentare în original și a declarației tip privind coordonatele bancare, care nu pot fi schimbate după eliberarea adeverinței.

APIA Neamț  și problemele fermierilor nemțeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Potrivit datelor oficiale primite de la APIA Piatra Neamț, orice fermier are posibilitatea schimbării contului înainte de eliberarea adeverinței. Băncile care au contracte cu APIA sunt: CEC, BRD, Banca Transilvania, CreditRo, Banca Românească, Libra, Veneto, RoCredit.

Adeverința eliberată de APIA dă posibilitatea deblocării unei sume de 120 euro/ha, la un curs de 4,462, adică 535 lei/ha. Acest curs este valabil până la data de 29.09.2014.

Băncile creditoare au obligația de acordare a creditului în limită de maximum 90% din suma înscrisă în adeverință, la o dobândă de 6 EM ROBOR, plus maximum 4%. Indicele ROBOR oscilează, pe ultimele 10 zile, între 1,7 -1,8%, asta însemnând că dobânda maximă poate fi de 5,8% pe an și comisionul perceput de bancă este negociat la maximum 1%, creditul fiind foarte avantajos.

APIA Neamț  și problemele fermierilor nemțeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un aspect important îl reprezintă exactitatea datelor cu care se lucrează și importanța controalelor efectuate de către instituție: ”În Campania 2014, avem în eșantionul de control teren comunicat de APIA Central un număr de 2.203 fermieri, din care în control teledetectic 2.189 fermieri și clasic 14. Din eșantionul pe teledetecție, 1.045 fermieri trebuie controlați și pe teren pentru aspecte de agromediu și ecocondiționalitate. Refuzul fermierilor de a permite efectuarea controlului tehnic duce la excluderea totală de la plată pentru anul în curs, iar în cazul angajamentelor de agromediu, recuperarea sumelor plătite deja pentru toți anii din angajament. Rugăm fermierii să răspundă prompt la solicitarea noastră de efectuare a controlului pe teren, ținând cont și de faptul că echipele de control teren au o încărcătură medie de 5 fermieri pe zi”, a declarat același Mihai Dorneanu.

Primării, APIA și secrete bine ascunse

La conferința de presă organizată recent de către APIA Neamț, la întrebarea legată de contractele încheiate de Agenție cu primăriile, în perioada 2008-2010, privind administrarea pășunilor, dar mai ales a sumelor care trebuie returnate din bugetele locale, directorul Mihai Dorneanu a declarat: ”Diferențele de plată vin din nerespectarea contractului de agromediu. Fermierul (primăria în cazul nostru – n.red.) declară o suprafață, iar la controlul APIA se constată că, din suprafața respectivă reală, care să îndeplinească, în totalitate, condițiile de agromediu, este o suprafață mai mică. În acest caz, se recuperează sumele, implicit de pe suprafața neconformă. Practic, refuzul fermierului de a permite control pe teren, pe angajamentele de agromediu, indiferent de modul de întreținere a parcelor, înseamnă zero în campania curentă, incusiv recuperarea sumelor deja plătite”. Din păcate, în afară de aceste explicații tehnice, domnul director nu a putut preciza primăriile care au rămas datoare după încasarea subvențiilor, cu cât și ce se va întâmpla dacă nu plătesc.  Evident, în spiritul secretomaniei diplomatice implementate cu succes și la alte instituții ale statului român, directorul Dorneanu ne-a promis că, într-o bună zi, vom primi informații în acest sens.

7.000.000 euro, pentru pășuni

În privința suprafeței de pășuni înregistrată la APIA, conform datelor oficiale comunicate, ar fi vorba despre aproximațiv 60.000 ha, ceea ce ar însemna, la 20 euro subvenție asigurată la hectar, suma de 7.200.000 euro, bani care intră în județul Neamț. Ce nu se știe în acest moment e numărul de animale aferent acestor hectare. ”Cifra este relativă, pentru că noi nu deținem informații privind numărul total de animale din județ, ci doar numărul total de animale solicitate la plată. Putem face și un astfel de calcul, ideea este că fermierul are obligația să nu depășească numărul maxim de capete de animale pe hectar”, a adăugat Mihai Dorneanu.

Lege și pe lângă lege

Aratul pajiștilor aflate sub angajamente este interzis. Dacă un fermier a declarat o suprafață de pășune și a solicitat un contract de agromediu, în campania în care se constată că terenul respectiv a fost arat, doar simplul arat al pajiștei atrage, după sine, suprafață zero pe campania curentă și, implicit, recuperarea tuturor sumelor plătite în anii anteriori”, arăta extrem de hotărât și amenințător directorul APIA Neamț. Între vorbe, avertismente și fapte există crunta realitate. De exemplu, ziarul nostru a scris despre un caz, aflat în imediata apropiere a municipiului Piatra Neamț, la Girov, iar fermierul care a arat pășunea nu a pățit mare lucru, deși legislația în vigoare este clară ca lumina zilei. Totodată, la un control al APIA pe acea postată cu probleme, fermierul a primit doar un avertisment, iar contractul a rămas în vigoare. Cât despre măsuri drastice, pe dunga și sensul literelor Legii pășunilor, nicio mișcare!

 Constantin NEGRU

Articolul precedentZiua comunei Săbăoani – ediția a IV-a
Articolul următorVânătorii în sărbătoare