0:00

Ziua comunei Săbăoani – ediția a IV-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La sfârșitul săptămânii trecute, comuna Săbăoani a fost în mare sărbătoare. Primăria, reprezentată de edilul Valeria Dascălu, și membrii Consiliului local au hotărât să organizeze a patra ediție a Zilei comunei, un eveniment care a adunat mii de locuitori. Programul a debutat cu o slujbă religioasă în Biserica romano-catolică ”Sfântul Mihail Arhanghelul”, după care toată suflarea prezentă s-a deplasat în imediata apropiere, unde a fost organizat un concert de muzică populară, susținut de artiștii amatori din comună. La loc de mare cinste, moment tradițional de altfel, au fost și sărmăluțele și cozonacul oferite de organizatori pentru fiecare participant. Cale de două ceasuri apoi, de pe la 14, oamenii s-au dus pe la casele lor, să vadă de treburile gospodărești. Pe seară, s-au adunat din nou, ca să participe în calitate de spectatori la concertul organizat pentru încununarea acestei zile festive.

Ziua comunei Săbăoani – ediția a IV-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Ziua comunei înseamnă reîntregirea familiei”

Valeria DASCĂLU, primarul comunei Săbăoani:

”Vă urez bun venit la Ziua comunei Săbăoani. Avem plăcerea și onoarea să-l avem în mijlocul nostru pe domnul deputat Ioan Munteanu, căruia îi mulțumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce face pentru noi, și, nu în ultimul rând, să-l salut pe domnul prefect Ioan Vlad Angheluță și îi urez să se simtă bine la Săbăoani. Este pentru prima oară în comunitatea noastră. Îi dorim sănătate și putere de muncă.

Am hotărât, împreună cu Consiliul local, să organizăm ziua comunei și să-i sărbătorim pe toți locuitorii acestei comunități. Ziua comunei, la Săbăoani, înseamnă reîntregirea familiei, pentru că sunt familii ale căror membri sunt plecați în străinătate. Ne-am gândit să-i aducem acasă și prin această sărbătoare pe care am organizat-o astăzi. Mă declar mândră că sunt locuitor al acestei comunei. Sunt o femeie împlinită, pentru că am rezultate foarte frumoase împreună cu Consiliul local. În ultimii ani, am reușit să asigurăm toate utilitățile – apă, canalizare și gaz metan. Avem foarte multe proiecte pe care le-am realizat și toate sunt pentru locuitorii comunei. Sunt mândră, pentru că am o comunitate de oameni harnici, serioși, care lucrează în străinătate din greu și care au făcut să înflorească această comună prin tot ce și-au construit acasă. Sunt case frumoase, spațioase, cochete și, cu siguranță, acest aspect îi va readuce acasă”.

Ziua comunei Săbăoani – ediția a IV-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Se vede constanța în administrația locală”

Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, prefectul județului Neamț:

”Particip cu mare plăcere la aceste slujbe, în prezența unui număr foarte mare de credincioși. Sunt bucuros că pot fi în mijlocul lor, Săbăoani fiind cea mai mare comună a județului Neamț. Este suficient să treci doar prin comună și să-ți dai seama că este bine administrată. Are o constanță în administrația locală, prin persoana doamnei primar Dascălu, și asta se vede la orice colț de stradă. Văd lumea în număr mare și este normal să se bucure de zilele acestea de sărbătoare. Le doresc, din toată inima, la mulți, mulți și buni ani!”

Ziua comunei Săbăoani – ediția a IV-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Sărbătoarea comunei, moment al bucuriei”

Ioan MUNTEANU, deputat:

”Ziua comunei Săbăoani este un moment al bucuriei și al împlinirilor. Un moment în care se regăsesc familiile, ceea ce este foarte important. Eu transmit felicitări celor care organizează asemenea manifestare, doamnei primar Valeria Dascălu, împreună cu membrii Consiliului local și ceilalți oameni din jurul dânsei. Vreau să adaug faptul că vin an de an la Săbăoani, în cea mai puternică comunitate din județ și din țară, atât ca număr de locuitori, dar și prin ceea ce s-a făcut aici. Este o comună foarte frumoasă, cu oameni deosebiți. De fiecare dată vin aici cu mare plăcere. Săbăoani este și o comună reprezentativă în colegiul în care eu am câștigat alegerile de două ori.

Ziua comunei Săbăoani este o sărbătoare mai nouă, fiind la a patra ediție. Primărița Valeria Dascălu, Consiliul Local și preotul paroh Encuță Toma au decis ca, pentru cei plecați de aici, din comunitate, să muncească în altă parte – aproape 4.000 de oameni -, să se organizeze această întâlnire, în timpul vacanței lor. Este un lucru bun, un moment în care se reîntregesc familiile, în care lumea se bucură, cu toate că este greu peste tot, inclusiv pentru ei acolo unde sunt. Totodată, ei aduc acasă tot ceea ce au agonisit din munca lor și dezvoltă comunitatea. Iar această comună este din ce în ce mai frumoasă. În septembrie, ne vom întâlni din nou, când este sărbătoarea cea mai importantă la Săbăoani, când vom vorbi de strânsul roadelor și despre ceea ce a însemnat ogorul pentru săteni. Mă bucur că sunt între ei și le doresc tuturor multă sănătate și cât mai multe bucurii!”.

Ziua comunei Săbăoani – ediția a IV-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Investiții continue și durabile

În peisajul județului Neamț, comuna Săbăoani este cea mai populată, având un ritm de dezvoltare edilitară cu mult peste ceea ce se întâmplă în acest moment în țară. Din această comună, aproape o treime dintre locuitori lucrează în străinătate, iar de acolo trimit bani pentru ridicarea de noi locuințe. Totodată, în Moldova, comuna Săbăoani este comunitatea rurală cu mai mulți credincioși romano-catolici.

De aceea, administrația locală a comunei, reprezentată de primarul Valeria Dascălu, nu a omis să prezinte și câteva dintre cele mai importante proiecte derulate, în ultimii ani, în această comună.

Ziua comunei Săbăoani – ediția a IV-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astfel, lista cuprinde înființarea unui parc comunal; parcare la parcul comunal; sistem de încălzire centrală la bibliotecă; extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică în satele Traian și Săbăoani; amenajarea SPCLEP; terenul de sport Săbăoani; trotuare; realizarea sistemului de canalizare; extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă; construirea unui Monument al eroilor în central comunei; alimentarea cu gaz metan; parcări și rigole; modernizarea continuă a școlilor; asfaltarea drumurilor comunale; modernizarea Căminului cultural, a instituțiilor locale, sprijinirea bisericilor și multe altele.

În acest moment, administrația locală acordă o atenție deosebită zonelor rezidențiale în extindere, pe ce înseamnă asigurarea utilităților, respectiv apă, canalizare, energie electrică și gaz metan, principalele servicii de interes, de care noile imobile au nevoie pentru a fi date în folosință.

(C.N.)

Articolul precedentCulmea comerțului: Piață deschisă fără autorizație și știrea patronului
Articolul următorAPIA Neamț și problemele fermierilor nemțeni