0:00

Apariții editoriale / Mi(ze)rabila tranziție, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Motto: ”Legile țării nu interzic nimănui să fie imbecil” – Grigore Moisil

Sub titlul ”Mi(ze)rabila tranziție”, Horia Constantin Alupului-Rus reunește 160 de pagini de mirări și pamflete, după cum singur le descrie. De fapt, avem de-a face cu o colecție de gânduri, opinii și fapte, prezentate într-o manieră absolut personală și personalizată, din care se desprinde stilul ușor pamfletar al autorului. Apărută la Editura Capriccio, din Piatra Neamț, cartea se vrea a fi nu atât un semnal de alarmă, cât un tablou al moravurilor și năravurilor acestor vremuri, aducând în prim-plan figuri și apucături locale, județene, naționale sau chiar de dincolo de hotarele țării.

”De cinci ani încerc să găsesc rădăcinile urii cu care sunt tratat, a urii care ne înconjoară, pe noi, pe toți”, mărturisește.

Trecând totul prin filtrul personal, într-un stil facil și accesibil și publicului larg, Horia Constantin Alupului-Rus reușește să facă o radiografie a actualelor vremuri, iar concluzia care se desprinde, după lecturarea paginilor, vine să-i dea dreptate lui Mihai Eminescu, atunci când vorbea de ”Alte măști, aceeași piesă,/Alte guri, aceeași gamă”…

Parcă pentru a demonstra că istoria se repetă, cu o ciclicitate aproape înfricoșătoare, Constantin Alupului-Rus însuși aduce argumentul apariției acestei cărți: ”Prin anii ’70, pregătindu-mi lucrarea de licență, după ce am studiat «Aspectele mitului» de Mircea Eliade, eram convins că civilizația modernă nu mai trăiește prin mituri. Astăzi, îmi dau seama că am greșit profund. Civilizațiile actuale, din orice parte a lumii, cu cât sunt mai evoluate, cu atât se «hrănesc» mai mult din mituri. Pe rând, o să prezint câteva dintre aceste mituri ale lumii de astăzi, care ne guvernează existența”. (D. OSTAHIE)

Apariții editoriale / Mi(ze)rabila tranziție, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Horia Constantin Alupului-Rus s-a născut pe 10 februarie 1944, în Poiana Sibiului. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, apoi și-a dedicat întreaga viață și activitate drumului sinuos și plin de hârtoape al culturii, în județul Neamț, dar nu numai. De numele său se leagă centre culturale, ansambluri folclorice, edituri, reviste culturale, festivaluri și, ca o perlă a coroanei, Vacanțele Muzicale la Piatra-Neamț, regal internațional care a transformat Piatra-Neamț în capitala modernă a muzicii de calitate.

Articolul precedent”Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes!”
Articolul următorLa Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” / Club de vacanţă

1 COMENTARIU

  1. SA NE TRAIESTI MULTI ANI MAESTRE! SA FII SANATOS,”la punga gros” ca meriti din plin MULTUMIRI SI FELICITARI , RESPECT SI DRAGOSTE PENTRU TOATE BINEFACERILE URBEI NOASTRE!
    Va rog sa nu mai puneti la suflet si inima, rautatile celor mici paraziti care nu pot face nimic bun, decat rautati… Nu merita luati in seama invidiosii neputiinciosi, uneori criminali morali,egoisti, „nesimtitori”!….

Comentariile sunt închise.