0:00

Anual, 16 oameni mor în incendii * un detector de fum costă doar 25 de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ideea de a convinge populaţia să-şi monteze detectoare de fum în locuinţe, ISU Neamţ derulează o campanie preventivă, împreună cu o firmă de asigurări care a sponsorizat tipărirea a 4.000 de afişe. Toate afişele au fost deja lipite la intrarea în scările blocurilor şi în locurile publice aglomerate, tocmai pentru ca oamenii să le vadă mai uşor şi să se gândească să-şi echipeze casele cu detectoare. În fiecare an, în judeţul Neamţ izbucnesc peste 300 de incendii la locuinţele particulare şi tot în fiecare an 16 oameni îşi pierd viaţa în flăcări. Iar cel mai ieftin detector de fum costă doar 25 de lei.

Campania „Detectorul de fum de tip autonom vă poate salva viaţa”, a început din anul 2012, însă la acea vreme ISU Neamţ nu a găsit resurse pentru a tipări un număr mare de afişe.

În paralel, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ derulează activităţi în cadrul campaniilor iniţiate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu E.ON România, şi anume: „F.O.C.- Flăcările Omoară Copii”  şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale”.

Conform statisticilor, cei mai mulţi oameni care-şi pierd viaţa în incendii, mor în somn, intoxicaţi cu fum. Un detector i-ar fi putut salva. „Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea şi alarmarea la incendiu, care funcţionează pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizării, pentru utilizarea în domeniul locuinţelor sau altor aplicaţii asemănătoare”, se arată în comunicatul ISU Neamţ. „Parametrul supravegheat de regulă cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuinţe. Rolul unui detector constă în a depista şi semnaliza cât mai repede incendiul. În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarmă (85 dB). În cazul în care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune în pericol buna lui funcţionare, se iniţiază o semnalizare audibilă printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentHărţi ale Neamţului, lucrate de un elev a lui Asachi
Articolul următorStatistici 2014 / Indicele preţurilor de consum