Casa de Cultură din Roman organizează sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 10, preselecţie în vederea înfiinţării unui ansamblu de dansuri populare. Sunt aşteptaţi elevi, fete şi băieţi, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani. Prin această iniţiativă, conducerea Casei de Cultură doreşte să continue tradiţia începută înainte de 1990, când în Roman existau formaţii de dansuri populare în cadrul fabricilor din oraş, apreciate pentru originalitatea şi diversitatea spectacolelor pe care le susţineau atât în ţară, la concursurile

sindicale, cât şi în străinătate, la diverse evenimente şi manifestări artistice.

„Vrem să atragem copiii şi tinerii înspre dansul popular. Am discutat cu dl. Constantin Artene, un iubitor şi păstrător al tradiţiilor populare, şi am convenit să înfiinţăm o formaţie de dansuri care să fie mesagerul culturii tradiţionale la diverse evenimente şi spectacole folclorice”, a precizat Marcela Ursu, directorul Casei de Cultură.

Constantin Artene are 56 de ani, este pensionar şi a iubit dintotdeauna dansul şi portul popular. A fost angajat al Întreprinderii de Țevi din Roman, activând, în paralel, ca dansator în ansamblul artistic al fabricii. Constantin Artene nu a renunţat la dans nici după ce a ieşit la pensie. Și-a propus să promoveze şi să valorifice în continuare frumuseţea dansului şi portului popular. De doi ani, pensionarul iniţiază copiii de la Școala Gimnazială “Carmen Sylva” din Horia în dansul popular, alături de Ioan Cloşcă, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

“Copiii din Horia fac repetiții la Casa de Cultură, de aceea m-am gândit să ofer o oportunitate şi copiilor din Roman de a practica, în mod gratuit, dansul popular. Am în vedere să colaborez şi cu Traian Macovei, directorul Clubului Atletic din Roman, care a înfiinţat şi coordonat, cu ani în urmă, un ansamblu folcloric, şi cu învăţătorul Mircea Giurgilă, de la Școala nr. 5 din Roman, pasionat şi el de păstrarea tradiţiilor noastre populare”, a spus instructorul de dans. (Z.C.H.)

Articolul precedentAjutoare financiare pentru pensionari
Articolul următor170.000 lei pentru activități în decembrie