iarna nov 2015 03Următoarele două săptămâni se vor afla sub un regim termic normal pentru această perioadă, cu temperaturi maxime încadrate între 5 și 9 grade Celsius, în timp ce precipitațiile, în general mixte, dar și sub formă de ploaie, își vor face apariția după jumătatea acestei luni, iar la munte va ninge, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 7 – 20 decembrie 2015.

temperaturi decembrie moldovaÎn MOLDOVA, la începutul intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice în luna decembrie, fiind de așteptat, în medie pe regiune, maxime de 5 – 9 grade și minime în jurul a zero grade. După data de 14 decembrie se estimează o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor temperaturi maxime apropiate de cele normale, respectiv două și 5 grade, în timp ce minimele nocturne se vor menține mai ridicate decât mediile multianuale caracteristice. În jurul datei de 10 decembrie local vor fi ploi sau lapoviță, neînsemnate cantitativ, iar probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 17 decembrie.

temperaturi decembrie munteLa MUNTE, în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în primele zile, valorile termice se vor situa peste norma termică a perioadei, cu maxime diurne în general pozitive, în medie de 0 – 5 grade și minime de -5 până la -2 grade. Temperaturi mai scăzute sunt estimate în jurul datei de 10 decembrie și posibil la sfârșitul celor două săptămâni. În perioada 9 – 10 decembrie vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 16 decembrie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Prognoza completă ANM, pentru toate regiunile ţării, în format PDF:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/12/anm-prognoza-decembrie.pdf

(ZCH NEWS; DIAGRAME: ANM)