uleia

* Ioan Uleia, fostul manager al spitalului Bicaz, și-a dat demisia la sfârșitul lunii decembrie, după ce ANI l-a căutat în acte

* „Nu are nicio legătură cu ANI. Îmi expira oricum mandatul și nu mai aveam cum să-mi prelungesc contractul”, a declarat fostul manager al Spitalului de la Bicaz

* la conducerea spitalului din Bicaz a fost numit un interimar, pentru o perioadă de 6 luni fosta contabilă șefă

La sfârșitul lunii decembrie, în liniște și fără scandal, dr. Ioan Uleia a fost eliberat din funcția de manager al Spitalului Orășenesc Bicaz. Acesta susține că și-a depus demisia pentru că perioada de contract expira oricum și că dorințele sale nu au avut ecou. Acesta și-a dorit să transforme Spitalul de la Bicaz într-un centru multifuncțional care să aparțină de Spitalul Județean Neamț.

Pe de altă parte, conducerea primăriei susține că Agenția Națională de Integritate a cerut informații și acte legate de activitatea dr. Uleia, înainte ca acesta să-și depună cererea de demisie. ANI a început să se intereseze de soarta dr. Uleia după ce, pe adresa instituției, s-a primit o sesizare care făcea referire la starea de incompatibilitate în care se afla fostul manager. „Nepotrivirea” a constat în aceea că dr. Uleia era manager al spitalului și,în același timp, ocupa și funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Bicaz. Iar între Spital, așa cum a funcționat el și primărie au existat fluxuri financiare. Dacă privim înapoi, în mandatul trecut dl. Uleia a fost și mai incompatibil, dar la vremea aceea fiind considerat un apropiat al lui Vasile Pruteanu, nu a fost deranjat de nimeni.

Urmărit de pedeapsă

În discuția cu fostul manager, acesta a insistat pe expirarea mandatului, minimalizând posibila sa incompatibilitate. „Mie oricum îmi expira mandatul pe 20 decembrie. Nu mai aveam cum să continui pentru că nu era nimic clar la spital. Eu am vrut să fac un Centru Multifuncțional, care să fie aripă a Spitalului Județean Neamț. Nu s-a putut, nu s-a vrut. Chiar dacă aș fi vrut să continui, nu puteam s-o fac din cauza unei pedepse cu suspendare pe care am primit-o în urma unui accident rutier. Acum, în februarie, expiră această pedeapsă și voi avea dosarul curat. Voi putea participa la orice examen din țara asta”, a declara dr. Ioan Uleia.

Primăria Bicaz s-a văzut nevoită să caute un interimar pentru spitalul care primește în continuare modificări și adrese de la Ministerul Sănătății ca și când unitatea de aici este una cu competențe depline. „Am emis dispoziția de numire pentru un interimar, valabilă pentru o perioadă de 6 luni. Am numit-o pe doamna Valentina Haidău, fosta contabilă-șefă, deoarece cunoaște problemele instituției”, a declarat Nicolae Sălăgean, edilul orașului Bicaz.

În acest peisaj, situația de la spital este un atipică deoarece, așa cum precizează reprezentanții primăriei, încheierea unui contract de management nu se poate face în condiții normale. „Pentru un contract de management există o serie de indicatori specifici care trebuie îndepliniți și care se raportează la activitatea spitalului. Din cauză că spitalul nu-și poate desfășura activitatea medicală va trebui să adaptăm un alt contract. Ne vom consulta cu juriștii noștri să vedem cum putem face acest lucru”. Un concurs pentru șefia Spitalului de la Bicaz ar putea avea loc înainte de încheierea interimatului, numai dacă Ministerul Sănătății va da dispoziții pentru reluarea activității spitalului.

Marian TEODOROF