reclama autocenter

* aceștia se plâng că au fost atacaţi și agresați, ieri, de 10-15 persoane la sediul secţiei de poliţie Războieni

* neoficial s-a vorbit chiar de ameninţări cu moartea

* autorităţile locale sau judeţene fie neagă evenimentul, fie spun că nu au habar de producerea acestuia

Ieri, în centrul comunei Războieni, ar fi trebuit să aibă loc o nouă întâlnire între reprezentanții SC Prospecțiuni București și locuitori din această comună, dar și din Tupilați. Presupusul dialog s-a purtat în două reprize, prima la primărie, a doua în fața poliției. La redacție am primit telefoane cu privire la posibile incidente și am încercat să luăm puncte de vedere de la cei implicați. Cert este că ceea ce trebuia să se numească discuții au degenerat și doi angajați de la Prospecțiuni s-au simțit agresaţi şi ameninţaţi. În urma acestor neînţelegeri, Compania Prospecţiuni SA a emis un comunicat care se păstrează într-o notă diplomatică şi deschisă la dialog:

prospectiuni razboieni 01

“Fără niciun motiv, astăzi, în jurul orei 12:00, doi angajaţi ai companiei Prospecţiuni, aflaţi în interes de serviciu la sediul secţiei de Poliţie din comuna Războieni, au fost atacaţi de către aproximativ 10-15 persoane. Unul dintre colegii noştri a fost agresat verbal în interiorul sediului de Poliţie, iar cel de-al doilea, fiind parcat în faţa secţiei, a fost blocat în interiorul autovehicului companiei de către 2 maşini de teren cu numerele de înmatriculare NT 69 MAY şi P1924 AT. Împreuna cu acestea au sosit încă două maşini. Cele 10-15 persoane (pasageri şi şoferi ai celor 4 maşini) au bruscat autovehiculul colegului nostru, au încercat să pătrunda în mod abuziv şi l-au agresat verbal. După ce a fost ameninţat în repetate rânduri, temându-se pentru siguranţa sa, angajatul Prospecţiuni a apelat numărul de urgenţă 112. Poliţia locală a reuşit să calmeze agresorii, iar colegii noştri nu au fost vătămaţi. Menţionăm că vom depune plângeri cu privire la acest incident şi ne exprimam îngrijorarea faţă de aceste manifestări nejustificate. Repetăm faptul că nu căutăm gaze de şist, aşa cum am fost acuzaţi de către agresori, iar activitatea noastră nu are consecinţe asupra mediului, a proprietăţilor şi a imobilelor din zonă. Ne dorim să purtăm un dialog civilizat cu locuitorii comunei Războieni, iar orice nemulţumiri, nelămuriri sau întrebări să fie rezolvate în mod paşnic cu membrii echipei noastre”.

Autorităţile locale şi judeţene nici nu neagă, nici nu confirmă

Şeful secţiei de poliţie Războieni ne-a oferit o declaraţie plină de date concrete. Potrivit acestuia, Prospecţiuni „se pare că ar fi executat lucrări fără aprobare”. Precizia continuă în legătură cu posibila agresiune: „am înțeles că ar fi fost bruscat” un angajat de la Prospecţiuni. Pentru acurateţe, redăm întreaga sa declaraţie.

prospectiuni razboieni 02

„Astăzi (marți, n.r.), directorul Gheorghe Daianu, șeful SC Prospecțiuni București, a fost invitat la Postul de poliție Războieni, pentru că, din câte am înțeles, sâmbăta trecută a prospectat fără aprobare în satul Hlăpești, în apropierea comunei Războieni. Din spusele unora, am înțeles că ar fi fost bruscat. Eu eram în sediul Primăriei Războieni, iar la aflarea veștii m-am deplasat împreună cu primarul Țarălungă la sediul poliției. Nu a fost nimeni sechestrat, însă reprezentantul SC Prospecțiuni a dat o declarație. În privința acuzațiilor de blocare a mașinii acestei societăți, ele nu sunt reale. Cineva, fără intenție, a parcat mașina personală mult prea aproape de cea a directorului de la Prospecțiuni. Repet, nu a fost nimeni sechestrat!”, a declarat comisarul Marian Pavel, șeful Secției de Poliție Războieni.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu avea informaţii cu privire la ameninţările la adresa celor de la Prospecţiuni, dar a promis că va discuta vineri cu toate părţile implicate. ”Nu am informații cu privire la acest aspect. Am avut însă o discuție cu directorul de la agenția de mediu, cu comandantul IPJ Neamț și cu inspectorul șef de la ITM și am convocat pentru vineri, 14 februarie o întâlnire, la Prefectură cu primarii de la Dragomirești, Războieni, Ștefan cel Mare și Tupilați pentru a discuta despre ceea ce se întâmplă cu cei ce lucrează la prospecțiuni. Tot vineri, la ora 13 voi merge la școala Războieni pentru a discuta cu primarul, cu membrii comunității locale și cu reprezentanții firmei Prospecțiuni despre ceea ce se întâmplă acolo și despre limitele legale, ce se poate face. E bine că se fac investiții, dar lucrurile trebuie făcute cu respectarea legislației în vigoare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Oficial, Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, confirmă evenimentele şi că au fost audiate ambele părţi. „Astăzi, la sediul Poliției din Războieni, au fost audiați reprezentanți ai firmei Prospecțiuni, ca urmare a scandalului apărut acolo, în zilele trecute. Au fost audiate ambele părți implicate în scandal. Într-adevăr, au fost mai mulți oameni la sediul Poliției Războieni, dar nu poate fi vorba de sechestrare”, a declarat Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț. (Z.C.H.)

Articolul precedentCea mai iubită poetă a copiilor: Otilia Cazimir
Articolul următorDoliu în Sagna și Barticești