Începând din ziua de 10 noiembrie, în zona Cabanei “Fântânele” din Parcul Naţional Ceahlău se fac verificări, pentru a se stabili cine a tăiat copaci (unii în totalitate, iar alţii doar pe trei sferturi), probabil în cursul săptămânii trecute.
În apropierea cabanei au fost găsite trei cioate, rumeguş şi urme de tractare a buştenilor.
„Sunt convins că, până la urmă personalul Ocolului Silvic Poiana Teiului, pe care noi l-am sesizat, va descoperi cine a tăiat copacii, pentru că altfel va trebui să-i plătească pădurarul la preţ triplu”, a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău.
„Eu nu pot spune cu certitudine că i-a tăiat cabanierul sau altcineva, se va stabili şi va plăti cine este vinovat. Tocmai pentru a preveni delictele silvice, de trei săptămâni încoace facem controale, împreună cu personalul de la ocol, în toată zona tampon a parcului, unde sunt exploatări forestiere. Am găsit deja nereguli, dar este posibil să nu încheiem controlul anul acesta, pentru că o parte din patronii de firme care au exploatări sunt arestaţi”.
Revenind la povestea de la cabana “Fântânele” (care este proprietatea SC Durău, dar de un an de zile este închiriată de un anumit domn Nicolae Luca – om de afaceri din comuna Ceahlău) este foarte grav să-şi permită cineva să taie copaci dintr-o rezervaţie naturală, dar este de-a dreptul iresponsabil să secţioneze trunchiurile pe trei sferturi, astfel încât arborii să cadă la prima furtună şi să pară rupţi de vânt.
Modelul a fost folosit, cu succes, la Codrii Cosminului de domnitorul Ştefan cel Mare, care a zdrobit oastea polonă, dar în Parcul Naţional Ceahlău nu este vorba despre nicio bătălie (decât a oamenilor care au nevoie de lemne cu legea) însă victime pot fi orice vietăţi care circulă prin zonă, pentru că nimeni nu poate controla momentul şi direcţia în care pică un arbore „pregătit” în acest scop. (C. MIRCEA)