Procurorii DNA fac verificări cu privire la modul în care liderii sindicatelor din poliție au beneficiat de drepturile de hrană și echipament și în perioada în care le-au fost suspendate raporturile de serviciu. Un singur polițist din județul Neamț are funcție la ”centru” și este suspendat din 2011. Este vorba despre Neculai Isache, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. El a încasat, lunar, între 700 și 900 de lei, cu titlul de normă de hrană și normă de echipament.
”Conform articolului 48 din Statutul Polițistului și ordinului dat în 2010 de ministrul de Interne de la acea vreme, aceste drepturi ni se cuvin în mod legal”, a declarat Neculai Isache. ”Faptul că eu sunt suspendat din funcție nu înseamnă că mi-am pierdut calitatea de polițist. După 5 ani, dacă nu sunt reales mă întorc la serviciu în postul din care am plecat și pe care unitatea este obligată să mi-l păstreze. Chiar nu văd cum ar putea spune cineva că acești bani s-au acordat ilegal. În Polonia, de exemplu, sunt 70 de lideri sindicali la 36.000 de membri, și nu doar că primesc drepturile de hrană și echipament, ci și salariul le este plătit, deși sunt scoși din producție. Asta ca idee. Noi ne raportăm la legislația din România, dar câtă vreme ordinul nu este abrogat, înseamnă că banii s-au acordat legal”.
DNA a solicitat IGPR lista cu sindicaliştii care au beneficiat de norme în perioada în care au fost suspendați, dar și documente despre eventualele acțiuni în instanță pe care sindicaliștii le-au deschis în vederea obținerii acestor norme. Deși povestea este veche de vreo 3 săptămâni, abia acum s-a făcut publică, iar Neculai Isache crede că momentul are legătură c u congresul SNPPC; care va avea loc în perioada 17-20 noiembrie.
C.M.