0:00

DNA Bacău trimte în judecată 3 funcționari de la o primărie importantă din Moldova  și un expert evaluator, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn expert evaluator și trei funcționari au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte de abuz în serviciu și fals. Este vorba de Ciobanu Tiberiu George, la data faptei director executiv adjunct al Direcției Impozite și Taxe Locale Bacău din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, și Bălan Dana Mihaela, consilier superior în cadrul Primăriei Municipiului Bacău, Direcția Economică – Compartimentul încasare, stabilire, constatare, control persoane juridice, ambii fiind acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Bălan mai este acuzată și de fals informatics.

Oniga Mircea, expert evaluator autorizat ANEVAR, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Mihalachi Emanuel Loreta, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Municipiului Bacău – Direcția Economică – Impozite și Taxe Locale, e acuzată de fals material în înscrisuri oficiale.

Faptele au avut loc anul trecut când prin acțiunile celor patru Primăria Bacău  fost păgubită cu peste 54.000 lei, în beneficiul unei firme.

Comunicatul DNA:

La data de 01 septembrie 2021, inculpații Ciobanu Tiberiu – George și Bălan Dana Mihaela, în calitățile menționate anterior, ar fi emis, contrar dispozițiilor legale, o decizie de impunere cu privire la un apartament deținut de o societate comercială, prin care ar fi stabilit o cotă de impozitare de 0,1% pe an față de 5% cât ar fi fost corect.

În concret, cei doi inculpați ar fi emis în data de 11.08.2021, o decizie de impunere prin care ar fi stabilit ca impozit local anual pentru un imobil (apartament) suma de 55.584 lei, corespunzătoare unei cote de impozitare de 5% pe an, iar în data de 01.09.2021, pentru același imobil și fără a anula, desființa sau modifica prima decizie, ar fi emis o nouă decizie de impunere prin care, invocând un raport de evaluare despre care cunoșteau că a fost depus ulterior primei decizii, ar fi stabilit ca impozit local anual suma de 1.100 de lei corespunzătoare unei cote de impozitare de 0,1% pe an. Astfel, reprezentantul societății comerciale ar fi achitat suma de 1.100 de lei cu titlu de impozit pe clădiri, astfel cum a fost stabilită prin Decizia de impunere din data de 01.09.2021.În demersul lor, inculpații Ciobanu Tiberiu – George și Bălan Dana Mihaela ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi inculpați cercetați în cauză care, fie ar fi întocmit raportul de evaluare, fie ar fi modificat cu mențiuni nereale Registrul de corespondență persoane juridice aflat în cadrul Direcției Economice a Primăriei Municipiului Bacău.

Prin aceste demersuri s-ar fi produs un prejudiciu de 54.484 lei municipiului Bacău și un folos necuvenit în același cuantum societății comerciale”, conform DNA.

Primăria Bacău este parte civilă în process cu suma de 54.484 lei, iar pentru recuperarea banilor procurorii au dispus măsura asiguratorie asupra unui apartament ce aparține lui Ciobanu Tiberiu George.

(G. S)

Articolul precedentCrește plafonul de pensie pentru compensarea cu 90% la medicamente
Articolul următor103 școli din regiunea Nord-Est primesc finanțare AFM pentru reabilitare energetică
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.